Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

Министър Богданов на среща с видинския кмет

  30.01.2024 18:24
Министър Богданов на среща с видинския кмет

Министър Богданов на среща с видинския кмет: „25 милиона лева ще бъдат инвестирани за развитието на индустриалната зона във Видин“

        Срещата се проведе в рамките на работно посещение на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов в нашия град днес. Кметът д-р Цветан Ценков посрещна госта в своя кабинет и му подари картина, изобразяваща символа на старопрестолен Видин – средновековната крепост „Баба Вида“.

        На разговора присъстваха народният представител Любен Иванов, областният управител на Видин Иво Атанасов, заместник-кметовете Борислава Борисова, Цветомира Илиева и Найден Йонов.

        След срещата, на която бе обсъдено икономическото развитие в Общината, д-р Цветан Ценков и Богдан Богданов направиха изявление пред медиите. Министърът коментира, че предмет на разговора са били и многото проекти, част от които вече са в процес на развитие. „Важното е, че най-доброто за Видин предстои. Имаме завършване на магистралата, така че до една година, година и половина очакваме пътната връзка към Видин и оттук нататък към Северна и Западна Европа да бъде доста по-облекчена, което със сигурност ще даде един нов икономически тласък на целия регион“ – каза Богданов. И добави, че на базата на  направеното до момента трябва да се създаде вече и  работеща индустрия във Видин. Това е начинът хората да остават в града, а тези, които не живеят в момента тук, да започват да се връщат по родните си места.

Министър Богданов бе впечатлен от информацията за големия туристически поток във Видин през последната една година, който надвишава 64 000 души. Той изрази мнение, че важното историческо значение на града с неговите културни забележителности и обекти от национално значение,  също би могло да е основен фокус и на местната власт, и на държавата.

„Друго важно нещо, което обсъдихме, е развитието на индустриалната зона, която сега се управлява от Национална компания „Индустриални зони“. Към момента има изготвен проект от страна на компанията за финансиране, което ще е по Плана за възстановяване и устойчивост. Съвместно със собственото финансиране говорим за 25 милиона лева, които ще бъдат инвестирани във вътрешна инфраструктура и подготовка на самия терен, който има потенциала да се превърне в регионален логистичен хъб. Имаме връзка с жп транспорт, с пристанище, близка връзка до Дунав мост, което дава всички предпоставки наистина да се развие този регион като логистичен и интермодален хъб“ – заяви министърът.

Богданов съобщи още, че днес е имал възможност да посети „Ел Би Булгарикум“ ЕАД и да се запознае с проблемите на дружеството. Той каза, че приоритет ще бъде модернизацията на производството и възможността за разкриване на паралелка за дуално обучение, която да се финансира от „Ел Би Булгарикум“.

По време на срещата са обсъдени и някои конкретни стъпки за насърчаването на инвестициите и изграждането на допълнителен капацитет в Общината. „Ние ще се ангажираме от страна на Министерството на икономиката да работим с експертите, които ще бъдат номинирани от Общината и от Областната администрация, да работим като един екип, да имаме едни подготвени хора, така че да можем да предоставяме високо качество на нивото на обслужване на потенциални инвеститори, които ще бъдат заинтересовани да дойдат тук, във Видин“ – сподели Богданов. Той заяви, че министерството ще продължи да работи много активно с представителите на местната власт и благодари на видинския кмет за гостоприемството, като му пожела успешен мандат.

Д-р Цветан Ценков изказа удовлетворението си от проведената среща: „Това е първото правителство, което равнопоставя общините и не се отнася към тях политически. Така се дава огромен шанс на Видин с всички проекти, които ще бъдат финансирани. Позволявам си да благодаря на цялото правителство, на министър Богданов, като очакваме и други министри да посетят Видин“. Кметът изрази надеждата си, че нашия град го очаква добро бъдеще, каквото заслужава.

30.01.2024