Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

За пета поредна година „Синия Дунав“ превръща Видин в сцена на традиции и култура

  06.09.2024 19:50
За пета поредна година  „Синия Дунав“ превръща Видин в сцена на традиции и култура

За пета поредна година Международният фолклорен фестивал „Синия Дунав“ превръща Видин в сцена на традиции, култура

В следващите два дни, събитието превърнало се в традиционна културна проява на страните по поречието на река Дунав, отново ще събере хиляди участници.

В Крайдунавския парк е разположен занаятчийски базар, където родни производители предлагат голямо разнообразие от традиционни стоки, храни, напитки, сувенири, бижута, текстил и други уникални изделия.

Първият ден, съвпадащ с празника на Съединението на България започна с куклено представление на Теодор Борисов „Светът на марионетките“, което бе изгледано с интерес от малчуганите и техните родители.

Специален гост на фестивала бе колоритната Баба Дешка, добре позната от телевизионния екран, която в създадена детска работилничка показа как се плете трибагреник по повод българския празник.

Погледите на участниците бяха привлечени от дефиле и изложба на автентични народни носии, представени от всички етнографски области на страната.  Автор на експозицията е народната певица Корнелия Александрова от град Бяла. Изложбата на експонатите може да се види в рамките на фестивала в Художествената галерия „Никола Петров“ във Видин. Програмата продължи с празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ към Общинския културен институт.