Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
България

8 септември - Рождество Богородично, Малка Богородица

  07.09.2024 21:56
8 септември - Рождество Богородично, Малка Богородица

Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковен празник, посветен на рождението на Богородица. В календара на Българската православна църква празника се отбелязва всяка година на 8-ми септември.

Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица заедно с Успение Богородично и Въведение Богородично. Празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празници в календара на църквата.

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Според обичаите стопанката на дома приготвя празнична пита. Тя не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.

Рождество на Божията майка се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. В нейно име се месят голяма пита, Богородичен хляб, който се разчупва и раздава на всички в семейството.

Този християнски празник е и един от най-предпочитаните за кръщенета и сватби.

Снимка - Картината "Рождението на благословената Дева Мария" на италианския  художник Джото от около 1305-та година