Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Стари компютри се „счупиха” след актуализация на Windows

  03.02.2024 23:48
Стари компютри се „счупиха” след актуализация на Windows

Проста актуализация на Windows наруши функционалността на някои по-стари компютри. Дали това е резултат от случайна грешка или тайно споразумение на Microsoft с производителите на РС – потребители във форумите дискутират версии за случващото.

Собствениците на по-стари компютри с Windows 10 започнаха да се оплакват от проблеми с работата на много приложения, предимно вградени в Windows. Те спряха да работят – когато се опитате да ги активирате, излиза съобщение за грешка. Причините са неизвестни – потребителите смятат, че това е или случайна грешка в кода на актуализацията, или умишлено действие, за да ги накара да преминат към нови компютри и операционна система.

Необичаен проблем

Собствениците на компютри и лаптопи, които се считат за стари според съвременните критерии на Microsoft и производителите, са изправени пред необичаен проблем – стандартните програми, вградени в Windows, внезапно спират да работят на техните машини. Засега това се появява само в Windows 10; все повече хора се сблъскват с този проблем, съобщи порталът Neowin. Това се вижда и от появата на нови теми във форумите на Microsoft, посветени на проблема, с многостранични коментари.

Много потребители изпитват грешка във файловата система – File System Error (-2147219196), когато се опитват да стартират стандартно приложение за Windows 10. Това се случва например при отваряне на приложението за преглед на снимки. Освен това, съдейки по потребителски публикации във форумите на Microsoft, някои потребители изпитват подобна грешка при стартиране на калкулатора, центъра за обратна връзка, вградения имейл клиент и редица други програми за Windows 10.

Най-често проблемът се посочва от собственици на наистина стари компютри с процесори AMD Athlon и дори ранни процесори Intel Core 2 Duo, които вече са на повече от 15 години.

Неглижиране на проблема и конспирации

Засега Microsoft не признава, че има нещо нередно с Windows 10. Компанията не реагира по никакъв начин на оплакванията на потребителите и цялостната картина на случващото се не е ясна. Но очевидно невъзможността за пускане на стандартни програми може да бъде причинена от актуализация на системата – ъпдейтите ще бъдат безплатни до октомври 2025 г., а след тази дата ще трябва да се плаща за тях.

Версията за проблем с актуализацията се подкрепя от факта, че в седмиците преди актуализацията не са наблюдавани трудности при стартиране на основни приложения в Windows 10, особено широко разпространените. Така например, на компютри с Windows 10 версия 1809, в който автоматичните системни актуализации са принудително деактивирани, целият софтуерен пакет стартира без никакви проблеми.

Без да чакат коментарите на Microsoft, потребителите изложиха няколко версии за причините за случващото се, от които само две получиха голям брой поддръжници. Според публикация на The Register, една от версиите е, че последните актуализации на стандартните приложения на Windows 10 са направили софтуера зависим от инструкции, които не поддържат по-стари процесори. Звучи съвсем логично, тъй като AMD и Intel редовно обновяват своите процесорни линии, включително добавяйки поддръжка за нови инструкции, които липсват в 15-20-годишните чипове.

Друга версия е, че потребителите може да изпитват проблеми поради неволна грешка на разработчиците, която е оставила наследения хардуер неспособен да изпълнява новите приложения на Windows.

И двете хипотези имат право на съществуване. В подкрепа на втората е фактът, че през десетилетията Microsoft е натрупала богат опит в пускането на актуализации, които нарушават работата на системата. Windows 10 получава такива актуализации особено често през последните години.

Що се отнася до първата хипотеза, тя също не е лишена от смисъл. Световният пазар на компютри стагнира от 2022 г. насам – продажбите са меко казано незадоволителни и това не устройва нито производителите на компютри, които губят, нито Microsoft. Показателно е, че през четвъртото тримесечие на 2023 г. подразделението за игри на компанията се оказа по-доходоносно от отдела, участващ в разработката и разпространението на Windows.

Стимул за покупката на нов компютър

Ако Windows 10 не работи добре на стар хардуер, това може да е от полза както за доставчиците на компютри, така и за Microsoft. Инсталирането на Windows 11 на остарели компютри не е толкова лесно (Microsoft се бори за това с всички сили), така че единствените налични опции са или преминаване към Linux, или закупуване на нов компютър с Windows, драйверите за който с почти 100 процента вероятност ще бъдат само за Windows 11.

Източник: technews.bg

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати