Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

Областният управител на област Враца отправи въпроси към ръководството на АПИ

  27.07.2024 11:21
Областният управител на област Враца отправи въпроси към ръководството на АПИ

Областният управител на област Враца, Николай Николов, отправи въпроси към ръководството на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) относно експлоатационното състояние на републиканските пътища II-11 (от о.п. Козлодуй до о.п. Оряхово) и III-101 (от Гложене до о.п. Козлодуй). Получен е отговор от инж. Йордан Вълчев, председател на УС на АПИ, който предостави следната информация:

В инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е планиран основният ремонт на над 37 км от път II-11 – Лом - о.п. Козлодуй- Оряхово – Гиген и 1,6 км от път III-101 Гложене -  (о.п. Козлодуй- Оряхово). Целта е възстановяване и подобряване на транспортните и експлоатационни качества на трасетата, носимоспособността на настилката и отводняването на пътя за осигуряване безопасното движение.

За рехабилитацията на второкласния път през 2022 г. Агенцията е обявила обществена поръчка за избор на изпълнител за изработване на технически проект. Трасето е разделено на четири участъка. Отсечките са от с. Гложене до началото на гр. Мизия, от края на гр. Мизия до гр. Оряхово, от гр. Оряхово до с. Галово и от с. Остров до границата с област Плевен. Тръжната процедура е в заключителен етап. Работата на комисията е приключила и в момента се подготвя договора с избрания изпълнител. Изработването на проектна документация е първи и задължителен етап за предприемането на качествени строителни работи.

За отсечката от път ІІІ-101, която съвпада с ул. „Ленин“ в с. Гложене, АПИ предвижда до края на 2024 г. да стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработване на технически проект. Въз основа на него ще се определят конкретните ремонтно-възстановителни дейности, които е необходимо да се предприемат, прогнозната стойност и срокът им за изпълнение. При готова разработка ще се проведат открити процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнители на строителството и на строителния надзор.