Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

Във видинското село Гомотарци отбелязаха Петровден

  09.07.2023 00:42
Във видинското село Гомотарци  отбелязаха Петровден

За поредна година жителите на населеното място спазиха традицията и отбелязаха големия християнски празник с провеждането на събор. Специални гости на събитието бяха секретарят на Община Видин Емилиян Енчев и председателят на Общинския съвет Генади Велков. Организатори на празничната програма са кметството и местното читалище „Просвета – 1928 г.”.

Съборът бе открит от кмета на Гомотарци Ирена Иванова. Тя отправи своите благодарности към всички бивши и настоящи читалищни дейци, които полагат усилия да запазят българските традиции, и им пожела да имат сили и вяра в доброто.

Емилиян Енчев също приветства присъстващите с думите да бъдат здрави и да има богата реколта. Той поднесе на Ирена Иванова поздравителен адрес от кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков, в който той изказва своята признателност към всички жители на Гомотарци за това, че надграждат традициите и отправя благопожеланията си да работят както досега, с отдаденост и любов за просперитета на своето родно място.

Тази година читалището в селото отбелязва 95 години от своето създаване. По този повод Генади Велков връчи поздравителен адрес от името на кмета д-р Ценков на председателя на културната институция Лиляна Колева. „Уважаеми самодейци, днес Вие сте сред най-ревностните пазители на богатото фолклорно наследство, на прекрасните български народни традиции. Убеден съм, че ще продължавате да съхранявате неговата красота за бъдещите поколения“ – се казва в адреса.

След официалната част програмата продължи с певчески и танцови изпълнения на 9 самодейни състави със 140 участника от видинския регион, които показаха красотата на българския фолклор. Първи на сцената излязоха изпълнителите от певческа група „Дунавия“ с ръководител Диляна Цанкова. Бурни аплодисменти предизвика изпълнението на 5-годишната Василена Цанкова. Всички състави получиха грамоти за участие.

8.07.2023