Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

Кабинети за социално-здравни консултации започнаха дейност

  11.05.2023 00:10
Кабинети за социално-здравни консултации започнаха дейност

Кабинетите за социално-здравни консултации в Община Видин започнаха своята дейност

Кметът на Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова посетиха днес част от кабинетите във видинските села Капитановци, Покрайна, Антимово и Кутово. Присъстваха и Силвия Андреева от звено „Детско и училищно здравеопазване“ и Гергана Заркова от ОП „Социални дейности“ към Общината, както и кметовете на селата Десислава Димитрова, Валентин Маринов, Северин Петров и Живко Недялков и жители.

Социално-здравни кабинети са изградени в над 30 населени места в Община Видин. Те имат за цел да подкрепят възрастните хора в селата. „Смятам, че това е едно много добро начинание. Радвам се, че първият кабинет е в едно от трите най-големи населени места в Община Видин – село Капитановци. Хубаво е станало. Надявам се хората да намират подкрепа за техните нужди. Социалните и здравните служители от Общината са доста, ще направим график, по който те да посещават кабинетите“, каза д-р Ценков пред жителите в село Капитановци.

Заместник-кметът Борисова допълни, че жителите могат да получат информация за социалните услуги, от които могат да се възползват като механизма „Лична помощ“, „Асистентска подкрепа“, проект „Топъл обяд“, общинската дейност „Домашен социален патронаж“ и други над 20 услуги, които се изпълняват от Община Видин. Хората от уязвими групи по-лесно ще могат да получават енергийни помощи, безплатна храна, да им бъде осигурен личен или социален асистент и други дейности.

Фелдшери от звено „Детско и училищно здравеопазване“ ще консултират и извършват манипулации като мерене на кръвно налягане и кръвна захар, поставяне на инжекции по лекарско предписание и други.

Кметовете на населените места изказаха благодарности към Общината за разкриването на кабинетите и изразиха надежда различни специалисти да ги посещават, така че повече жители да получат консултации.

Изграждането на кабинетите е още една хубава придобивка за населението, като по този начин Община Видин изпълни един от важните ангажименти през мандата по отношение на здравната и социалната си политика. Жителите ще могат да разчитат на специализирани грижи и ще подобрят качеството си на живот.

10.05.2023