Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Повече сделки с имоти във Враца, ето на какви цени

  22.11.2022 10:05
Повече сделки с имоти във Враца, ето на какви цени

Сделките с недвижими имоти във Враца растат с близо 8 процента през последното тримесечие на тази година. Атрактивните цени на имоти правят региона изключително интересен и с голям потенциал.

От сайта за недвижими имоти Враца Реалистимо преглеждат последните статистики за града за да проследят тенденциите на имотния пазар. Вътрешната статистика от сайта показва, че все повече частни лица и собственици се подготвят да предлагат имотите си за продажба именно сега. Причините може би са все още високите имотни цени и задаващата се криза около инфлацията и нестабилността около конфликта в Украйна.

Сделките с имоти във Враца са се увеличили със 7,5 на сто спрямо третото тримесечие на 2022 година в сравнение с второто тримесечие, сочат данните на Агенцията по вписванията. Те са 767 спрямо 713. В сравнение със същия период на миналата година се отчита съвсем слабо намаление с 27 сделки. Общо за първите девет месеца на годината регистрираните сделки са 2057, което е намаление с под 2 на сто спрямо периода януари – септември 2021 година (2092).

Тенденцията при покупко-продажбите на имоти в Северозападния район за планиране, към който принадлежи е Враца, според стойността на продажбите е положителна според статистиката на НСИ. В него покупко-продажбите на жилища са нараснали с над 22 пункта през второто тримесечие на годината спрямо първото, като новите жилища са с по-слабо нарастване, отколкото съществуващите (14,4 към 23 пункта нагоре). Спрямо същия период на миналата година увеличението е малко по-малко – 17,4 пункта, но при новопостроените жилища намалението на стойностите на продажбите е драстично – почти 40 пункта, докато при съществуващите, стари имоти, то е с почти толкова нагоре. 

Докато населението в световен мащаб се увеличава, то в региона на Враца е намаляло с около една трета от 1992 насам. Враца си остава обаче е на първо място по брой жители в Северозападна България и е предпочитано място за живеене от хората в региона.

Враца предлага изключително атрактивни цени дори на ценни имоти. Цена около 700 евро на квадрат е актуална за центъра на град Враца в момента. Тя важи включително за уникални имоти, представляващи старинни реновирани къщи с историческа стойност и прилежащ парцел. Все по-често обаче се появява предлагане и на още по-високи цени - около 1000 евро на квадрат за едностаен в Дъбника например или дори над 1100 евро за тристаен в центъра.  Нов двустаен в центъра с изпълнени довършителни работи може да мине и 1200 евро на квадрат като предлагане.

Изградени тухлени складови площи в близост се предлагат за около 300 евро на квадрат, а луксозно изпълнена извънградска къща в радиус около 40 км., може да се намери и на цени около 350 евро на квадратен метър.

В сайта Реалистимо всеки може да публикува обява за продажба или отдаване под наем на недвижим имоти безплатно. Професионални брокери на имоти също публикуват цялото си портфолио от предлагани имоти в платформата. Платформата предстои да представи и обяви за актуални имоти в София и региона преди края на годината.

Последни
Анкета
Харесват ли Ви изборните резултати за кметове и общински съветници?

Резултати