Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Любопитно

Населението на света надхвърли днес 8 милиарда души

  15.11.2022 19:49
Населението на света надхвърли днес 8 милиарда души

Населението на света надхвърли днес 8 милиарда души, според официалните оценки на ООН, предадоха световните агенции.

Световната организация отбелязва, че това е важен етап в човешкото развитие, но и повод за припомняне, че хората имат споделена отговорност да се грижат за планетата.

Момиченце е символичният 8-милиарден жител на Земята, но от Филипините или Армения?

Момиченце, родено в Тондо, Манила, е осеммилиардния човек в света. Бебето Винис беше посрещнато на 15 ноември от медицинските сестри в Мемориалната болница "Хосе Фабела", както и от представители на Комисията по население и развитие. Майка ѝ, Маргарита Вилоренте, я роди след полунощ в 1:29 сутринта. 

Новината бе потвърдена и от Комисия по населението и развитието към правителството на Филипините. 

Същевременно областният управител на арменската област Карен Саркисян обяви, че осеммилиардният човек на Земята е бебето Арпи, родено в арменския град Мартуни в област Гехаркуник, предаде ТАСС.

"Съгласно данните, които бяха потвърдени и публикувани от УНИЦЕФ, в Мартунинския родилен дом в област Гехаркуник се е родил осеммилиардният човек на планетата. Това е новородената Арпи, дъщеря на Карен Закарян и Ани Комарян, жители на село Цовинар в област Гехаркуник.

Бебето тежи 2,9 килограма, дълго е 49 сантиметра и е напълно здраво. Поздравления за семейството на новородената и желаем на малката Арпи безгрижно и щастливо детство и светло бъдеще", се казва в съобщението във Фейсбук на областния управител на Гехаркуник.

По-рано днес генералният секретар на ООН Антонио Гутериш определи раждането на 8-милиардния жител на планетата като "важен момент е повод да отпразнуваме разнообразието и напредъка, като същевременно отчитаме споделената отговорност на човечеството за планетата".


 

Последни
Анкета
Харесват ли Ви изборните резултати за кметове и общински съветници?

Резултати