Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Спорт

Отиде си легендарния вратар Илия Вълов

  30.11.-0001 00:00
Отиде си легендарния вратар Илия Вълов

С дълбока скръб, клуб ФК „Ботев Враца“ съобщава за загубата на легендарния вратар Илия Вълов. На 13-ти юли сутринта, във врачанската МБАЛ „Христо Ботев“, той издъхна на 62-годишна възраст.

Илия Вълов беше не само изключителен футболист, но и истински символ на нашия клуб. Роден на 29 декември 1961 г. в Кнежа, той започна своята кариера в „Ботев Враца” и дебютира в първия състав през 1981 г. Неговите забележителни умения и всеотдайност към играта го превърнаха в един от най-обичаните и уважавани вратари в историята на българския футбол.

 През 1988 г., Илия Вълов се присъединява към ЦСКА, където постигна впечатляващи успехи – двукратен шампион на България, носител на купата на  България и многократен носител на купата на Съветската армия. Той остави своя следа и в Локомотив София, Берлинер Динамо, Аустрия Виена, Добруджа и Алтай Измир, преди да се завърне у дома – в „Ботев Враца”, където игра до 2001 година. Неговият принос към клуба е неоценим, с 180 мача за нашия отбор от общо 253 в А група.

През лятото на 2015 г., Илия беше назначен за изпълнителен директор на „Ботев Враца”, а през 2019 започна работа като треньор на вратарите в школата на отбора, заемайки тази позиция до юни 2021 г. На 14 август 2023 г., той отново се завърна в “Ботев Враца” като треньор на вратарите в академията на клуба.

Илия Вълов ще остане легенда не само за ФК „Ботев Враца”, но и за целия български футбол. Неговата страст, талант и преданост ще останат завинаги в нашите сърца и спомени.

Почивай в мир, Илия! Твоята светлина ще ни напътства и вдъхновява винаги! Винаги от нас! Нашите мисли и молитви са с неговото семейство и близки в този труден момент.

Футболен клуб "Ботев" Враца