Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Европа

Европейският парламент одобри заем за Украйна в размер до 35 млрд. евро

  22.10.2024 16:51
Европейският парламент одобри заем за Украйна в размер до 35 млрд. евро

Европейският парламент одобри заем за Украйна в размер до 35 млрд. евро, обезпечен с руски активи.  Новият заем е приносът на ЕС към договорената през юни от Г-7 подкрепа за Украйна

 Извънредните печалби от замразените руски държавни активи ще бъдат използвани за погасяване на заема.  Средствата ще бъдат отпуснати до края на 2025 г.

Във вторник евродепутатите дадоха зелена светлина за отпускане на извънреден заем на Украйна в размер до 35 млрд. евро, който ще бъде изплатен с бъдещи приходи от замразени руски активи.

С 518 гласа „за“, 56 гласа „против“ и 61 гласа „въздържал се“ Парламентът одобри новата макрофинансова помощ (МФП) в подкрепа на Украйна срещу жестоката агресивна война на Русия. Този заем представлява частта на ЕС от договорения през юни миналата година пакет на Г-7 за предоставяне на финансова подкрепа на Украйна в размер до 50 млрд. долара (приблизително 45 млрд. евро). Окончателната сума, която ЕС ще предостави, може да бъде по-малка. Това ще зависи от размера на заемите, предоставени от другите партньори от Г-7.

Механизмът за сътрудничество в областта на заемите за Украйна - новосъздадена рамка - ще предостави на Украйна бъдещите приходи от замразените активи на Руската централна банка, намиращи се в ЕС. Тези средства ще помогнат на Украйна да обслужи и изплати заема за МФП на ЕС, както и заемите от други партньори от Г-7. Средствата по механизма могат да се използват за обслужване и погасяване на заеми, но Киев може да ги разпределя и по свое усмотрение по линия на МФП.

Новите средства за МФП ще бъдат изплатени до края на 2025 г. Заемът е обвързан с непрекъснатия ангажимент на Украйна да поддържа ефективни демократични механизми, да спазва правата на човека и с други политически условия, които ще бъдат определени в меморандум за разбирателство. В допълнение към това към заема за МФП ще се прилагат системите за управление и контрол, очертани в плана за Украйна, както и специфични мерки за предотвратяване на измами и други нередности.

Цитат

„Украйна продължава да се съпротивлява на руската агресия, като нейните смели граждани се борят не само за собственото си съществуване и свобода, но и в защита на демокрацията, правата на човека, свободата и международното право за всички нас. Нуждата от финансова подкрепа е едновременно огромна и спешна. Русия трябва да плати за нападенията над украинците и жестокото разрушаване на инфраструктурата, градовете, селата и домовете в страната. Тежестта на възстановяването на Украйна ще бъде понесена от тези, които са отговорни за нейното разрушаване, а именно Русия“, заяви докладчикът Карин Карлсбро (Renew, Швеция) .

Следващи стъпки

Правителствата на ЕС вече одобриха предложението, а Съветът планира да приеме регламента чрез писмена процедура след гласуването в Парламента. Регламентът ще влезе в сила на следващия ден след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

Контекст

През септември Комисията обяви заем от ЕС в размер на 35 млрд. евро за Украйна като част от плана на партньорите от Г-7 за отпускане на заеми в размер до 50 млрд. долара (около 45 млрд. евро). Бъдещите приходи, идващи от замразените руски държавни активи, ще финансират заемите. Активите на Централната банка на Русия на стойност приблизително 210 млрд. евро се държат в ЕС и остават замразени съгласно санкциите, наложени заради нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г. Правителствата на ЕС решиха да заделят печалбите от тези активи и да ги използват за подкрепа на военните усилия и за възстановяването на Украйна.

Последни
Анкета
Ще гласувате ли на парламентарните избори на 27 октомври 2024 година?

Резултати