Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Крими

Врачанският окръжен съд измени мярка за неотклонение на обвиняем за грабеж

  18.10.2024 16:32
Врачанският окръжен съд измени мярка за неотклонение на обвиняем за грабеж

Врачанският окръжен съд измени мярка за неотклонение на обвиняем за грабеж, заради влошеното му здравословно състояние

Троен състав на Окръжен съд – Враца отмени определението на Районен съд – Оряхово, с което спрямо обвиняемия Д. П. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и вместо това постанови спрямо него да бъде взета мярка за процесуална принуда „домашен арест“. Основният мотив за постановяването на втората по тежест мярка за неотклонение спрямо Д. П. е влошеното му здравословно състояние, установено след направена съдебна психолого-психиатрична експертиза.

Районна прокуратура – Враца – Териториално отделение - Оряхово е повдигнала обвинение срещу Д. П. за това, че на 08.10.2024 г. около 5,30 часа в гр. Оряхово, в игрална зала, е отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 3302 лв. - от владението на А. А. с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това заплашване с нож. За това престъпление законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 години.

Врачанският окръжен съд, след като обсъди доводите залегнали в жалбата на обвиняемия Д. П., аргументите на страните в съдебно заседание и материалите по делото, намери че жалбата е допустима и основателна. Съдебният състав прецени, че са налице основания за отмяна на взетата мярка за неотклонение "задържане под стража" и вземане на мярка за неотклонение "домашен арест". Въззивният съд споделя извода на първоинстанционния съд, че и към момента е налице обоснованото подозрение за съпричастността на Д. П. към престъплението, в което е обвинен. Съдебният състав прие, че макар обвиняемият да не е осъждан и да няма криминални прояви, съществува опасност той да се извърши престъпление, като се има предвид спецификата на деянието, в което е обвинен, неговата тежест и висока степен на обществена опасност. Не съществува другата алтернативна опасност - обвиняемият да се укрие.

Въззивният съд констатира, че първоинстанционният съд не е отдал дължимото значение на здравословното състояние на обвиняемия, така както изисква чл. 56 ал. 3 НПК. Изготвената в хода на разследването съдебна психолого-психиатрична експертиза установява влошено здравословно състояние на Д. П. Събраните доказателства по време на разследването дават основание на въззивната инстанция да приеме, че здравословно състояние на обвиняемият е трайно влошено и е несъвместимо с условия на арест.

При изложените съображения съдебният състав счете, че най-адекватна спрямо обвиняемия Д. П. мярката за неотклонение ще бъде "домашен арест", като с това ще му се даде възможност да провежда в домашна обстановка адекватно лечение на своите заболявания и същевременно няма да застраши обществените интереси.

Определението на Врачанския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Последни
Анкета
Ще гласувате ли на парламентарните избори на 27 октомври 2024 година?

Резултати