Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Регионална библиотека „Христо Ботев” взе участие в Национален форум

  16.10.2024 15:26
Регионална библиотека „Христо Ботев” взе участие в Национален форум

Регионална библиотека „Христо Ботев” взе участие в Национален форум „Библиотеките днес” 2024

Как четенето и грамотността вървят ръка за ръка и коя е една от най-дългогодишните инициативи за насърчаване на четенето, представи директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и член на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация Силвия Павлова, по време на Националния форум „Библиотеките днес: грамотност, достъп, гражданско участие”. Двудневната конференция се организира от Фондация „Глобални библиотеки - България” и се проведе на 14 и 15 октомври в Топлоцентрала, София.

В първата сесия панелисти бяха Силвия Павлова, Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга”, преподавателят във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” Виктория Бисерова, директорът на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” във Видин Десислава Иванова, представител на Столична библиотека и на РБ „Захарий Княжески” в Стара Загора. Те очертаха като примери кампаниите „Маратон на четенето”, „Походът на книгите”, „Ден на четенето”, „Мобилни библиотеки”, „Библиотерапия и приказкотерапия в библиотеките”. Модератор на сесията беше Валентина Стоева от фондациите „Детски книги” и „Четене".

 Денят продължи със сесия, посветена на технологии и достъп, с теми за цифрови и зелени умения за пазара на труда, зелената линия във Варненската библиотека, информационна грамотност за всички и изкуствен интелект.

В модула „Демокрация и гражданско участие” бяха представени темите „Национална библиотечна седмица”, „Национален пакт на четенето”, „Библиотеките/читалищата – съвременната публична „агора”, Интердисциплинарните подходи като шанс в преодоляването на дефицитите в достъпа до култура.

Участниците в панелите дискутираха връзката между четенето, грамотността и устойчивото развитие.

На официална церемония бяха връчени и осмите годишни награди на Фондация „Глобални библиотеки - България”. В категория „Национална медия“ наградата получа „Нова нюз“ за предаването „Социална мрежа“ с водещ Милена Янинска. Отличието за медия с регионално покритие отиде при радио „Русе“, а призът за публична институция - Община Русе.

Отличието за спомоществовател „Снежана Янева“ беше връчено на Евгения Владимирова – дарител и спомоществовател на регионалната библиотека „Партений Павлович“ в Силистра.

Грамота получиха и партньорските организации, които се включиха в пилотното издание на кампанията „Моята първа чанта с книги” на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, организирана по повод първия учебен ден тази година. Номинацията беше включена в категория спомоществовател. В инициативата участие взеха store.bg, българските издателства „Дамян Яков“, „Екрие“, „Ина“, „Рибка“, „Таймлайнс“, „Тат криейтив“ и knijnaborsa.bg.

 Вторият ден на форума продължи с „Информацията има значение: Практики за повишаване на медийната и дигиталната грамотност на възрастните” – която е обобщаваща за проекта INFORMATION MATTERS, изпълняван под координацията на ФГББ в периода март 2023 г. – октомври 2024 г. с финансовата подкрепа на ЕС. Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца също се включи в проекта с обучения за възрастни през август 2024-а. Обучител е библиотекарят Доротея Владова, която в продължение на няколко срещи помогна на потребители над 55 години да подобрят дигиталните и медийни си компетенции.

Форумът завърши с три уъркшопа, посветени на библиотеките като центрове за информационна и медийна грамотност.

Последни
Анкета
Ще гласувате ли на парламентарните избори на 27 октомври 2024 година?

Резултати