Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Справочник

НИМХ обяви предупреждение от първа и втора степен за значителни валежи

  04.10.2024 19:46
НИМХ обяви предупреждение от първа и втора степен за значителни валежи

НИМХ обяви предупреждение от първа и втора степен за значителни валежи и гръмотевична дейност за 23 области в цялата страна за 5-ти октомври /събота/

За 05.10.2024 г. НИМХ-МОСВ издава предупреждение от втора степен - оранжев код за значителни валежи от дъжд с количества от 35 до 65 л/м2 в областите Враца, Плевен, Велико Търново, Софийска, Ловеч, Габрово, Русе, Търговище, Благоевград и Пазарджик. В отделни райони ще има гръмотевична дейност и предупреждение от първа степен (жълт код) за значителни валежи от дъжд с количества от 20 до 35 л/м2 в областите Видин, Монтана, София, Перник, Кюстендил, Силистра, Разград, Шумен, Стара Загора, Сливен, Пловдив, Смолян и Кърджали.

През нощта облачността над западната половина на страната ще е значителна. На места, главно в западните райони ще има валежи от дъжд. На изток ще има разкъсана облачност, над много райони до ясно. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще бъдат между 14° и 19°, в София - около 16°. Утре през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността и над източните райони ще се увеличи, ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд. Локални, временно интензивни и значителни по количество ще са валежите през деня в Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта срещу неделя - и в Източна. По преминаването на фронта от запад на изток ще има и гръмотевици. В северозападните райони вятърът ще се ориентира от запад-северозапад ще е слаб до умерен; в останалата част от страната ще е от юг-югозапад - умерен, временно и силен. Максималните температури ще са от 19°-20° в западните до 29°-30° в източните райони, в София - към 19°-20°. В планините облачността и над източните райони ще се увеличи и ще е значителна. На много места ще има валежи от дъжд, значителни през деня в Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта срещу неделя - и в Източна. Ще има и гръмотевици. Вятърът в масивите в северозападната половина на страната ще се ориентира от северозапад ще е умерен и силен; в източната и по високите части ще остане от юг-югозапад, ще е временно бурен. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 18°, на 2000 метра - около 12°, но с преминаването на студения атмосферен фронт ще се понижават.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ: Дунавски басейн: Днес (04.10) речните нива в по-голямата част от басейна ще останат без съществени изменения. В резултат на валежи в следобедните часове днес, ще има несъществени повишения във водосборите на реките западно от р. Искър.

На 05.10, в резултат на валежи ще се повишават нивата в целия басейн. Значителни повишения се очакват в планинските части от водосборите на реките Искър и Вит, а през нощта срещу 06.10, и в планинските части от водосбора на р. Янтра.

На 06.10, в резултат на валежи, ще има краткотрайни повишения в планинските части на басейна.

На 07.10 речните нива ще се понижават.

Последни
Анкета
Ще гласувате ли на парламентарните избори на 27 октомври 2024 година?

Резултати