Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Монтана

Отиде си проф. Лука Велчов - доайенът на българите в Румъния

  04.10.2024 19:37
Отиде си проф. Лука Велчов - доайенът на българите в Румъния

Кметът на Община Монтана изпрати съболезнователен адрес до близките на проф. Лука Велчов - доайен на българите в Румъния. Той си отиде от този свят на 91-годишна възраст. Проф. Велчов беше ревностен пазител на българските традиции, култура, история и език. Той допринесе за съхраняване на родовата памет, българското самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни в северната ни съседка с работата си като учител, изследовател, автор на книги за българската историческа следа в Румъния, инициатор на родолюбиви инициативи като чествания на паметни дати, изложби и други събития.  Лука Велчов се утвърждава като задълбочен познавач на българските общности в страната.

Негова кауза беше и поддържането на контакт с България. Той посрещаше групи от ученици и туристи от страната ни, разказвайки им вдъхновено историите за революционерите и хъшовете, за българските места в румънската столица и вдъхновявайки поколенията да пазят българщината. Неслучайно го наричаха Букурещкият апостол.

Лука Велчов е роден на 8 октомври 1933 г. Той е банатски българин, наследник на преселници от чипровския край. Завършва с отличие специалностите „Славистика“ и „Българска филология“ в Букурещкия университет. Преподава литературен български език на младите банатски българи.

През 1990 г. основава Българското културно дружество в Румъния, а през 1992 г. става председател на дружеството „Братство“ на българите в Румъния. С тези неправителствени организации той развива активна дейност. Основава също и 53 български дружества на територията на Румъния, като ги обединява в „Братство“. С известни прекъсвания е и председател на Демократичния съюз на българите в Румъния.

Последни
Анкета
Ще гласувате ли на парламентарните избори на 27 октомври 2024 година?

Резултати