Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

Осъдителна присъда за причиняване на смърт на път Е79

  04.10.2024 18:17
Осъдителна присъда за причиняване на смърт на път Е79

Осъдителна присъда за причиняване на смърт вследствие на пътнотранспортно произшествие на път Е79

С осъдителна присъда от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок приключи дело на Окръжна прокуратура – Враца за нарушаване на правилата за движение с последвало причиняване на смърт по непредпазливост – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

На 26.12.2023 г. подсъдимият Б.А. управлявал лек автомобил, м. „Ауди“, на главен път Е79 със скорост 130 км/ч, при разрешената 90 км/ч в конкретния участък след разклона за с. Руска бяла. Той възприел маневрата за изпреварване, предприета от водача на движещото се пред него превозно средство, м. „Форд“, направил опит да намали скоростта и да спре.

Въпреки това поради липса на достатъчно разстояние и високата скорост на движение се блъснал в другия автомобил. В резултат на силния удар водачът му изпаднал от колата.

На местопроизшествието пристигнали полицейски екип и медицински специалисти. Пострадалият бил транспортиран за оказване на спешна помощ в гр. Враца, а впоследствие до болница в столицата. Независимо от извършените хирургични интервенции няколко дни по-късно починал.

Според заключението на изготвената автотехническа експертиза именно превишената скорост на управление от 130 км/ч поставила Б.А. в невъзможност да предотврати настъпването на пътнотранспортното произшествие.

Освен наказание „лишаване от свобода“ на подсъдимия е наложена и пробационна мярка – включване в програма за обществено въздействие, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 5 години.

Делото се проведе при съкратено съдебно следствие, като подсъдимият е признал изцяло факти и обстоятелства, изложени в обвинителния акт на прокуратурата.

Осъдителната присъда подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

Последни
Анкета
Ще гласувате ли на парламентарните избори на 27 октомври 2024 година?

Резултати