Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Справочник

Циклони се задават на хоризонта, алармира Meteo Balkans

  02.10.2024 19:56
Циклони се задават на хоризонта, алармира Meteo Balkans

Студен атмосферен фронт ще премине над Балканите след броени дни, като над страната ни ще се образуват циклони. Особено опасно ще е времето на 5-и октомври (събота). Има опасност да се изсипе голямо количество валежи и в рамките само на няколко часа, да предизвика наводнения. На много места валежите ще са над 20-30/кв.м.

Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще започне значително понижение на температурите. Те ще се понижат с над 10 градуса. Към обяд в неделя максималните температури над Западна България ще са между 20-22°С, а над източните райони - до 25°С, но с тенденция да се понижат.

Началото на валежите се предвижда за късните часове на петък, по-значителни през нощта и в ранните сутрешни часове на първия почивен ден - събота. Ще завали първо над Западна и Централна България, след което ще премине на изток, като интензитетът им ще намалее.

В неделя и понеделник над Източна България валежите ще да по-интензивни, като има вероятност количествата да достигнат и надхвърлят 100 л/кв.м

Циклонът ще се образува в неделя срещу понеделник, като през деня ще се премести на изток с предпоставки за гръмотевични бури. Лошо ще е времето и в планините, като границата на снеговалеж ще се падне под 1800 метра надморска височина.

Последни
Анкета
Ще гласувате ли на парламентарните избори на 27 октомври 2024 година?

Резултати