Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Европа

„Изкуството да живееш“ грабна наградата за най-добро НПО за 2024 г.

  30.07.2024 12:30
„Изкуството да живееш“ грабна наградата за  най-добро НПО за 2024 г.

Изкуството да живееш“ беше отличена като най-добра неправителствена организация за 2024 година за инициативи за опазване на водата на престижните награди Global CSR & ESG 2024.

Една от основните дейности на фондация „Изкуството да живееш“ е възстанояването на пресъхнали реки в Индия (а вече и в 8 други държави) и справянето с водната криза чрез устойчиви решения. Организацията работи върху възстановяването на естествения хидрологичен цикъл и съживяване на състоянието на реки, потоци, езера и водоеми чрез уникална и многостранна стратегията.

В световен мащаб докато средните валежи остават стабилни през последните 50 години, реките с дъждовно захранване са изправени пред пресъхване поради нарушено презареждане на подпочвените води.

„Изкуството да живееш“ адресира този проблем с многостранен подход:

1. Мобилизиране на общността: Овластяване на местното управление за устойчиво управление на водите, което е в съответствие с националните цели за сигурност на водата.

2. Модерни (Авангардни) технологии: Специални модели, усъвършенствана ГИС /географска информационна система/ и дистанционно наблюдение предоставят данни за информирани решения и устойчиво развитие.

3. Структури за презареждане: Разнообразните проекти намаляват загубите на водите, повишават влажността на почвата и подхранват подпочвените води чрез събиране на дъждовна вода, подобрявайки биоразнообразието, добивите на културите и доходите на фермерите.

Инициативата включва изграждането на конструкции за презареждане в най-ниските точки на обработваеми площи, оградени от овощни дървета. Този дизайн позволява на дъждовната вода да заобикаля плътния, непроницаем горен слой на почвата и да зарежда ефективно подземните водоносни хоризонти. Проектът постига забележително въздействие от средно увеличение на водното ниво от 4.5м, 120% увеличение на доходите на фермерите и 42% увеличение на добива.

4. Залесяване: Възстановяването на горската покривка намалява ерозията и подобрява проникването на вода, предлагайки трайни решения на водната криза.

Чрез проектът за възстановяването на реките „Изкуството да живееш“ съживява над 70 реки в Индия, техните притоци и потоци. В 8 щата са изградени над 90,000 структури за презареждане на подземни води.  Над 34 милион души са били облагодетелствани от това, над 59,000 квадратни километра площ са повлияни. Проектът помага на над 19,000 села в Индия и 8 други държави са в процес на работа по проекта. Над 700,000 дървета са засадени покрай речните басейни!

Цялостният подход на „Изкуството да живееш“ за опазване на водата възстановява не само реките, но и общностите и поминъка.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Изкуството да живееш“ е най-голямата доброволческа, образователна и хуманитарна организация в света, основана през 1981 г. от световноизвестния хуманитарен и духовен лидер Гурудев Шри Шри Рави Шанкар. В България развива дейността си от 25 години, провеждайки образователни програми за освобождаване от стреса и подобряване на здравето, специализирани програми за стимулиране на човешките ценности у децата в училище и в домовете за деца, програми за подобряване на физическото и психическото здраве на служителите и лишените от свобода и много други. Образователните програми на фондацията обхващат всички възрасти и сектори в обществото, включително деца, студенти, служители във фирми и институции и други.

Последни
Анкета
Ще гласувате ли на парламентарните избори на 27 октомври 2024 година?

Резултати