Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Образование

Европейски практики в малко българско училище в село Девене

  25.07.2024 18:41
Европейски практики в малко българско училище в село Девене

Обединено училище „Св. св. Кирил и Методий“ - село Девене, област Враца

В търсене на варианти за повишаване на квалификацията на учителите, с цел развиване на уменията им, за повишаване на мотивацията на учениците за учене, търсене, откриване, придобиване на ключови умения и компетенции  Обединено училище „Свети свети Кирил и Методий”,   село Девене осъществи проект по програма „Еразъм+“  тип действие KA122-SCH – „Краткосрочни проекти за мобилност на учещи и членове на персонала в училищното образование“.

За целите на подготвяния проект екипът на ОбУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Девене потърси училища-партньори, с които да осъществи предвидените взаимодействия в проекта, който нарекоха „Успехът започва с действие“

Партньори на българското училище бяха:

Областна училищна група Agrupamento de Escolas de Campo, гр. Валонго, Португалия

C.E.I.P Carrasquer, изграден като обществен образователен център, разположен в малкия град Суека (Sueca), Испания

Средно училище „Йоргу Йордан“, гр. Текуч (окръг Галац), Румъния.

След реализирането на мобилностите се проведоха квалификации на педагогически специалисти, от училището и от училища в региона, за представяне  на усвоените знания и умения. Презентации, дискусии, обсъждане на варианти за апробиране на иновативни модели и STEAM подхода.

Организираха се открити практики, като се използваха иновативни методи и техники, които бяха  заимствани от училищата – партньори; фокусът беше върху практическото приложение на наблюдаваните STEAM практики и практики за приобщаване на деца със специални потребности.

По-важното е, че учителите от едно малко българско училище разбраха, че европейското образование не е непостижимо у нас. Нашите деца по нищо не се различават от другите деца в Европа, защото имат същите емоции, желания и мечти и могат да постигнат по-добри резултати стига да преследват целите си, да имат кураж и да пропътуват пътя към знанието. Европейското образование не е нещо далечно, неразбрано и невъзможно в с. Девене, защото и ОбУ „Св. св. Кирил и Методий“ е част от европейското образование.