Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Грандиозна „Кармина бурана“ на 5-ти юли във Враца

  01.07.2024 17:54
Грандиозна „Кармина бурана“ на 5-ти юли във Враца

Впечатляващата творба ще събере на една сцена брилянтни оперни солисти, хор и оркестър, в залата на Драматично-куклен театър Враца, на 5-ти юли /петък/ от 19.00 ч. в изпълнение на едно от най-обичаните произведения в музикалния свят, сценичната кантата за солисти, хор, и оркестър от Карл Орф „Кармина Бурана“.

Изключителното събитие е на Симфониета-Враца с участието на звездното румънско сопрано Кристина Олтеан, блестящите български оперни певци - Андрея Мирчев (тенор), Иво Йорданов (баритон), Общински хор „Гена Димитрова“ – Плевен с диригент Анелия Дечева и Детски оперен хор-София с ръководител Таня Радева-Лазарова, под диригентската палка на Иван Илиев.

Билетите са в продажба на касата в Билетен център "Гъбката", телефони за връзка -. 0896718303; 0888504644, 0895702624.

„Изтъкнатият германски композитор и музикален педагог на ХХ век - Карл Орф създава „Кармина Бурана“ върху текстове от средновековния ръкописен сборник Carmina Burana, открит в началото на ХIХ век в манастира Бенедиктбойерн в Бавария. Поетичните текстове, които са създадени през ХII – ХIII век от странстващи студенти, клирици, минезингери, са предназначени за развлечение, а темите им са най-разнообразни. Композиторът е особено впечатлен от рисунката с Колелото на Фортуна – римската богиня на съдбата, която може да променя житейския ход. „Кармина Бурана“ съдържа Пролог и три картини в 25 номера. Те обхващат вечните теми на човешкото битие с неговите превратности. Главни герои са Девойка – сопран, Април и Абат – баритон, Пияница и Момък – баритон, Просяк – тенор. Първата част „Пролет” е прослава на пробуждащата се природа, на любовта и младостта. Втората част „В таверната” е изпълнена с безгрижие и оригинални музикални пародии. Третата част „Съдът на любовта” внася контраст. Оживява любовта във всичките й проявления – опияняваща, куртоазна, екстатична, изтънчена.  И отново Фортуна завърта колелото на съдбата …

Премиерата на „Кармина Бурана“ е през 1937 под диригентството на Бертил Ветцелсбергер. Но пътят към световния успех започва след второто й изпълнение през 1940. През 1975 г. Жан Пиер Понел филмира „Кармина Бурана”

Откъси от текст за творбата и композитора, подготвен от музиколога Марияна Булева, за Каталог с програмата на Симфониета-Враца ‘Лято-Есен 2024г., в продажба на касата в Билетен център „Гъбката“.