Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Политика

Радев отказа да води българската делегация за Срещата на върха на НАТО

  27.06.2024 18:30
Радев отказа да води българската делегация за Срещата на върха на НАТО

Държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това гласи съобщение от администрацията на държавния глава.

Като мотиви се изтъкват, че президентът не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна. 

От президентската администрация обясниха, че вчера, 26 юни 2024 г., Министерският съвет одобри рамковите позиции на България за Срещата на върха на НАТО. Тя ще бъде от 9-и до 11-и юли във Вашингтон. „Със същото решение се предлага на президента Румен Радев да ръководи българската делегация, да изложи приетите рамкови позиции и на тяхна основа „да одобрява и/или утвърждава“ представените на срещата документи. В състава на делегацията е включен и министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев”, се казва в съобщението от „Дондуков” 2.

Държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО, пишат от неговата администрация.

Те припомнят, че от първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. „На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана”, гласи съобщението на президентството.