Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Краезнание Култура

Тодор Ненчовски - 90 години от рождението му

  18.06.2024 22:41
Тодор Ненчовски - 90 години от рождението му

Тодор Горанов Ненчовски е роден на 19 юни 1934 г. в село Лазарово /днес в Плевенска област/.

 През 1952 г. завършва гимназия в Бяла Слатина с отличен успех и същата година е приет във филологическия факултет на Софийския университет „Климент Охридски” със специалност журналистика. Заедно с усвояването на учебния материал, факултативно изучава румънски език, стенография и машинопис. Висшето си образование завършва през 1957 г. с отличен успех. Същата година е изпратен от Комитета за приятелство и културни връзки с чужбина в Румъния за усъвършенстване на езика.

Служебната му журналистическа кариера започва през 1957 г. в окръжния вестник „Отечествен зов” – Враца като редактор на изданието за Белослатинска околия.

От 1959 г. до 1962 г. е щатен кореспондент на вестник „Народна младеж” за Врачански, Михайловградски и Видински окръг.

През 1962 г. отново е във вестник „Отечествен зов” като завеждащ отдел „Информация”, а по-късно и като отговорен секретар и заместник главен редактор до 1977 г.

Ръководител е на семинар в редакцията, председател на журналистическото дружество, инициатор и водещ изпълнител на много вестникарски новости – като въвеждане на външни новини, произшествия, авторитетни публицистични рубрики като „Измерения”; „Откровения”; „Тревоги на перото”; „Под остър ъгъл” и др., с които вестникът получава отличие за най-добър окръжен вестник.

През този период Тодор Ненчовски е избиран на обществени начала за окръжен съветник, председател на Градския съвет за изкуство и култура, председател на секция „Журналистика” към Окръжен съвет за изкуство и култура – Враца. Председател е на Дружеството за приятелство с ГДР.

През есента на 1977 г. Тодор Ненчовски постъпва на работа в общинския вестник „Септемврийско знаме” – Кнежа, където работи като редактор в продължение на 10 години.

През 1987 г., след поредната административна реформа, е назначен за отговорен секретар на новосъздадения областен всекидневник „Септемврийско дело” със седалище в град Михайловград.  До 1991 г. работи като заместник главен редактор и главен редактор в същия вестник.

След 1991 г. Тодор Ненчовски работи като изпълнителен директор на издателство „Будилник” във Враца, а от септември 1992 г. до началото на 1994 г. работи като главен редактор на вестник „Отечествен зов” във Враца, където се и пенсионира.

За периода 1991 – 1995 г.  активно се включва в обществения и политически живот на града и изпълнява задълженията на общински съветник. Избран е за председател на Клуба на дейците на културата във Враца. В същото време продължава и активна журналистическа дейност след пенсиониране като редактор на вестник „Зов за истина” във Враца до навършване на 70 годишна възраст. В дългогодишната си журналистическа дейност Тодор Ненчовски публикува материали във вестниците: „Народна младеж”, „Отечествен фронт”, „”Труд”, „Поглед”, „Антени”, „Кооперативно село”, „Истина”, „Зов за истина”, „Посоки”, Новини” и др.

Печелил е национални конкурси: на вестник „Ехо” за пътеписа „Белоградчишката каменна приказка” и на списание „Семейство и училище” за очерка „Един пистолет за двама”. Владее писмено и говоримо пет чужди езика: английски, френски, немски, руски и румънски. Превел е романа на Георге Мадан „Плодът на мечтите”, както и романа „Ново назначение” от руски език.

Тодор Ненчовски подписва публикациите си и с псевдонимите Тодор Йолов, Милен Йолов, Първан Йолов, Кирил Димчев, Милен Дойчинов, Теофанов (за хумористичните материали), Ведрин и др.

Изготвил :  Лора КАРАНАЧЕВА

*По материали от фонд № 1419 на Държавен архив – Враца