Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Политика

ВМРО предлага военно обучение за всички мъже под 50 години

  15.06.2024 19:29
ВМРО предлага военно обучение за всички мъже под 50 години

ВМРО предлага военно обучение за всички мъже под 50 години, които не са ходили в казармата, включително министри, депутати и кметове

Подкрепяме мнението на президента Радев, че българските мъже трябва да преминат през начална военна подготовка. Това се казва в позиция на зам.-председателя на ВМРО Красимир Богданов.

Ние сме последователни в позицията си, че България трябва да поддържа собствени добре въоръжени и подготвени сили, независимо в какво съюзи и организации членуваме. Това сме отстоявали и когато либералната десница закриваше поделения, защото сме нямали нужда от армия, унищожаваше военната ни техника, защото била съветска, както и сега, когато се превъоръжаваме с оръжие, съвместимо с това на днешните ни съюзници. Най-пълноценно тази политика беше провеждана от военния министър Каракачанов, който ремонтира старата съветска техника, защото не разполагахме с друга. Същевременно се сключиха договори за придобиване на ново въоръжение, с мисъл, това което е възможно да се произвежда в българските военни заводи. Възстановено беше закритото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Организира се мащабна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“, с цел предизвикване интереса на младите хора към армията. Увеличени бяха заплатите и значително подобрени битовите условия на военнослужещите. По настояване на ВМРО Министерството на образованието и науката въведа начална военна подготовка в училищата. Направихме законодателни промени по отношение на доброволния резерв. Щастлив съм, че благодарение и на моите лични усиля беше възстановено военното формирование във Враца, закрито през 2012 г. от тогавашния министър Аню Ангелов.

Живеем в размирен регион и засилването на въоръжените сили трябва да е постоянна, а не конюнктурна задача, която няма общо със сегашната геополитическа ситуация. Последния набор уволнил се от казармата е от 2008 г. Без по-решителни действия, недокомплекта на резерва на въоръжените ни сили няма как да се компенсира. Затова трябва да се въведе военно обучение за всички мъже под 50 г., които не са служили. За да се даде пример, в това число трябва да влязат и министрите, депутатите и кметовете. Стара максима е, че който не храни собствена армия, ще храни чужда. Изказаните мнения против засилването на отбранителните способности на българската армия са от хора, които или обслужват чужди интереси, или се страхуват от трудностите на войнския живот, коментира Богданов.