Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Пегас

Ново издание на „Другата Болейн“ - феноменалния бестселър на Филипа Грегъри

  15.06.2024 18:39
Ново издание на „Другата Болейн“ - феноменалния бестселър на Филипа Грегъри

Ново издание на „Другата Болейн“, феноменалния бестселър на Филипа Грегъри, променил нагласите и очакванията от един исторически роман

„Проучванията на Грегъри са безупречни, което кара плодът на въображението й да звучи още по-убедително.” Daily Mail

Историята на Ан Болейн и нейната трагична съдба, резултат на болни амбиции и прекалена самоувереност, е добре позната. Но има още една Болейн, останала завинаги в сянка. В „Другата Болейн“ кралицата на историческия роман Филипа Грегъри ни представя всичко, случило се в двора на Хенри VIII през погледа на Мери, по-малката сестра на Ан.

Мери Болейн привлича първа погледа на капризния млад монарх. Едва четиринайсетгодишна, тя преживява своя звезден миг като фаворитка на Хенри VIII сред великолепието на ренесансови дворци, блясъка и интригите на кралския двор, за да разбере много скоро, че не е нищо повече от пионка в амбициозните планове на семейство Болейн. Когато нейната остроумна и чаровна сестра започва да я измества в сърцето на Хенри, семейството нарежда на Мери да отстъпи, за да може Ан да извърви пътя към престола, обречена на кратка слава и ужасен край.

Лъжи и ненавист, страхове, клевети, омраза и фалш под позлатата – наивната и добросърдечна Мери разкрива с нарастващ ужас истинското лице на краля, събира смелост да обърне гръб на измамния дворцов блясък, да срещне голямата любов и да оцелее след рухването на семейните амбиции и страшния край на Ан.

Достоверен и разкриващ по впечатляващ начин интригите в най-бляскавия кралски двор в Европа, „Другата Болейн“ е сред най-популярните исторически романи. По него е създаден сериал на Би Би Си през 2003 г. Пет години по-късно е премиерата и на филма с умопомрачителен актьорски състав: Скарлет Йохансон е Мери Болейн, Натали Портман е сестра й Ан, а Ерик Бана играе Хенри VIII.

За автора:

Родена в Кения през 1954 г., Филипа Грегъри завършва история, защитава докторат по литература на XVII век в Единбургския университет, работи като журналист и продуцент за BBC. Първият й роман незабавно става световен бестселър и тя се посвещава изцяло на писателската си кариера. След поредицата бестселъри от епохата на Тюдорите е наречена “кралица на историческия роман”.

Освен двете й най-известни исторически поредици за Тюдорите и Войната на розите, тя е автор и на детски романи, както и на няколко книги, чието действие се развива в наши дни. През 2022 г. е наградена с Ордена на Британската империя.

За книгата

Заглавие: „Другата Болейн“

Преводач: Владка Соколова

Редактор: Боряна Джанабетска

Корица и оформление: Христо Хаджитанев

Издател: Еднорог

Корица: Мека

Брой страници: 720

Цена: 33.00 лв.

ISBN: 978-954-365-114-6