Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура Пегас

Наградените в Националния литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа”

  15.06.2024 18:36
Наградените в Националния литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа”

Станаха известни призьорите в XIII Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“ на тема: „Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина”, oрганизиран от Община Мездра, Съюза на българските писатели (СБП) и Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа”.

В тазгодишното издание на конкурса, който е анонимен, взеха участие 39 автори от цялата страна. Техните разкази оцени жури с председател Трендафил Василев - поет, издател, член на Управителния съвет (УС) на СБП, и членове: Благовеста Касабова - литературен критик, член на УС на СБП и Светла Дамяновска - поет, прозаик, член на СБП.

След като разгледа и оцени постъпилите белетристични творби журито реши да не присъди първа награда, което се случва за пети път (след 2009-а, 2012-а, 2016-а и 2020 г.).

За сметка на това бяха присъдени две втори награди (от по 600 лв.) - на Ивелина Радионова от Провадия за разказа „Майка“ и на Таня Николова (Стоянка Николова-Налджиева) от Пловдив за разказа „Тодораковите чучури“.

С трета награда (400 лв.) е отличен Кирил Радовенски от Мездра за разказа „Цветя за паметника“.

Комисията реши да бъдат връчени и две поощрения (от по 200 лв.): на Юлий Йорданов от Лом за разказа „Писък от цигулка“ и на Георги Доцев от Плевен за разказа „Прът в колелото на аграрната реформа“.

Награждаването на призьорите в конкурса ще стане на 22 юни 2024 г. (събота) от 12:00 часа в Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа“ край село Очиндол. Преди церемонията рецитал ще изнесат победителите в Четвъртия общински детски конкурс рецитал на Вазови творби, организиран от Община Мездра и от Център за подкрепа за личностно развитие - гр. Мездра.

В досегашните тринайсет издания на Националния литературен конкурс „Дядо Йоцо гледа“ са журирани общо 1 026 разказа. Наградените автори са 62-ма, а общият награден фонд, осигурен от Община Мездра от 2009 г. до 2024 г. (вкл.)*, е 27 800 лв.

* През периода 2017-2019 г. конкурсът не се провежда.