Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Национален фестивал на малките театрални форми във Враца

  04.06.2024 18:15
Национален фестивал на малките театрални форми във Враца

XXXIV- ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца отново ще превърне града в културна столица на България. На пресконференция за медиите  директорът на Драматично-куклен театър­- Враца Владлен Александров и зам.-директорът Георги Александров представиха програмата на фестивала. Тази година театралният форум ще се проведе от 10-ти до 16-ти юни 2024 г. и ще събере на едно място най-доброто от камерните спектакли от цялата страна. Фестивалът включва 14 постановки, които ще представят разнообразни жанрове и теми, обещаващи да задоволят вкусовете на всички театрални ценители. Селекцията на спектаклите тази година е поверена на драматурга на Народен театър „Иван Вазов“ Мирослава Тодорова и театралните режисьори Дина Маркова и Благой Бойчев. 

Постановките ще бъдат оценявани от тричленно жури с председател проф. д-р Калина Стефанова- театрален критик и професор по театрознание, и членове Аве Иванова- театрален критик и Владимир Петков- театрален режисьор и директор на Драматичен театър „Търговище“. Те ще имат нелеката задача да отличат най-добрите изпълнения и да присъдят наградите в категориите- режисура, сценография, за главна мъжка и женска роля, за музикално оформление.

Извън конкурсната програма на фестивала специален гост ще е третото издание на Международния фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп" с организатор Art Land, който представя една различна театрална форма, която съчетава изкуство, иновация и магия, наречена още „Театър в кутия“.

Директорът на Врачанския театър Владлен Александров представи пред медиите основните акценти от селектираните пиеси и подчерта, че на врачанска сцена ще може да се види най-доброто в театъра, правено през последната година.

„Националният фестивал на малките театрални форми във Враца е събитие, което обединява любителите на театъра и предоставя платформа за изява както на утвърдени имена като Мария Стефанова, Христо Мутафчиев, Мая Новоселска, Малин Кръстев, така и на най-младите в театъра. Тази година очакваме още по-голям интерес към фестивала. Подготвили сме разнообразие от постановки и събития, които ще утвърдят Враца като център на театралното изкуство и култура. Вярваме, че фестивалът ще се превърне в празник на града и ще остави траен отпечатък върху културния живот“, заяви Владлен Александров и уточни, че фестивалът се финансира от Министерството на културата, Община Враца, собствени средства и спонсорства от местни фирми.

По време на пресконференцията зам.-директорът на Драматично-куклен театър- Враца Георги Александров подчерта важността на фестивала като платформа за обмен на идеи и културни взаимодействия между различни театрални школи и традиции и акцентира върху стремежа на театралния форум да подкрепя новаторството и да представя най-доброто от съвременния театър. Той уточни, че във връзка за реализирането на бъдещи проекти на Врачанския театър е създадено сдружение за подкрепа на изкуство и култура „Валве“, като НПО-то ще помага на театъра в осъществяването на различни инициативи.

Официалното открива на Националния фестивал на малките театрални форми Враца 2024 г. ще  се състои на 10-ти юни от 17:00 часа, а билетите за всички постановки вече са в продажба на касата на театъра и онлайн: https://entase.to/a6