Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура Пегас

Юлия Пискулийска получи националната награда "Иван Нивянин"

  29.05.2024 22:59
Юлия Пискулийска получи националната награда \

Церемонията по връчването на наградата "Иван Нивянин" се състоя днес в родната му къща превърната в музей в село Нивянин, община Борован.

Пискулийска има изключителна кариера на журналист, автор е на над 20 книги, носител на много награди на Съюза на писателите и журналистите през годините.

Малкия двор на скромния роден дом на Иван Нивянин, погълнат от красотата на здравец, запазил спомена за поета-антифашист едва побра гостите и жителите на родното му село, които бяха дошли да почетат паметта му, и да уважат Юлия Пискулийска. Просълзена, трогната от вниманието и обичта на хората тя каза: "Мило ми е, че съм тук защото моята майка е познавала Нивянин, и до последно пазеше писма от него. Вълнувам се, че събитието е не в салон, а именно тук в родната къща на бележития поет дал живота си за свободата на България. Вие трябва да пазите, и пренасяте духа му, за да не бъде забравен."

Специален гост на тържеството бе поетът Боян Ангелов- Председател на Съюза на българските писатели, който поздрави наградената и гостите и прочете свое стихотворение посветено на Нивянин. Боян Ангелов е носител на същата награда през 2017 година.

Събитието продължи с поднасяне на цветя пред паметника на героя -поет в центъра на селото. Десетки жители се поклониха пред великия му подвиг.

Добрин ДОБРЕВ