Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Спорт

Второ място за Катя Василева в спортни игри на Международната Полицейска Асоциация.

  27.05.2024 13:15
Второ място за Катя Василева в спортни игри на Международната Полицейска Асоциация.

Второ място за Катя Василева в Третите спортни игри на Международната Полицейска Асоциация.

Стрелците на Спортен клуб „Спартак – Враца“ взеха участие в Третите спортни игри на Международната Полицейска Асоциация, които се проведоха от 19-ти до 24- ти май 2024г. в гр.Брашов, Румъния.  Представителят на врачанския клуб Катя Василева  спечели второто място в турнира по стрелба с голямокалибрен пистолет, в индивидуалната надпревара.  Тя остана само на една точка от първото място, което бе спечелено от  състезателка на Словения.  Василева бе и част от женския отбор на  ИПА  - секция България и заедно с Людмила Пенева от ОДМВР – Русе и Цветослава Маринова – служител на 04 РПУ СДВР, спечелиха второто място в отборната надпревара  и с гордост развяха българския флаг на почетната стълбичка.

Представителите на врачанския клуб Емануил Павлов и Николай Милушев като част от мъжкия отбор по стрелба се представиха достойно и се наредиха на осмо място в отборното класиране. Напомняме, че те двамата ден преди старта на  игрите станаха републикански шампиони в турнира по полицейска стрелба „Бинев, Трошанов , Ангелов“ , проведен в гр София.   

 В  игрите на Международната полицейска асоциация  взеха участие спортисти от 32 страни. Българската секция участва  в турнирите по футбол, стрелба, крос, тенис на маса, шах и джудо .

България се нареди на пето място в класирането по държави като спечели два златни, четири сребърни и един бронзов медал.

 Международната полицейска асоциация (International Police Association-IPA) е създадена на 01 януари 1950 г. във Великобритания, като за неин основател се счита полицейският служител от Англия - Артур Трууп (1914-2000). Организацията е създадена на приятелски принцип и в нея членуват полицейски служители-действащи, пенсионирани и напуснали, без значение на чин, длъжност, служебна позиция, пол, раса, майчин език или религия. С близо 360 000 членове от почти 100 държави, от които 66 със създадени национални секции, асоциацията се разпростира на 6 континента. Мотото на Международната полицейска асоциация е „Servo per Amikeco“ („Служба чрез приятелство“).

  IPA е неправителствена организация, чиито цели са да се създават и усилват връзките между пазителите на реда; да се повишава международното взаимодействие в социалната, културната и професионалната сфера; да се насърчава благоденствието във взаимоотношенията на хората и да се запази световния мир; да се подобрява обществения облик на полицията и да се постигне признаването на асоциацията от международните институции.  От 25 юли 1977 г. Международната полицейска асоциация е със консултативен статус в Съвета на Европа, а последствие в Икономическия и социален съвет на ООН и Юнеско.