Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Спорт

Открит турнир по шахмат във Враца

  22.05.2024 18:08
Открит турнир по шахмат във Враца

На 25 и 26 май 2024 год. гр. Враца ще бъде домакин на Открит турнир по шахмат.

Проявата е организирана от Спортен клуб по шахмат „ВРАЦА“, Община Враца и Младежкия дом в града и е включена в програмата на „Ботеви дни 2024“. Посветена е на два юбилея: рождената дата на настоящата сграда на Младежкия дом (1 юни  1974 год.) и откриването на  първия в града ни шахматен клуб (5 септември 1974 год.).

Турнирът е регистриран в международния шахматен портал chess-results, като право на участие имат всички състезатели от страната с индивидуален рейтинг < 2200. Ще бъде проведен по т.н. „швейцарска система“ в 7 кръга. Техническата конференция е на 25 май (събота) в 10.30 ч., а официалното откриване и първият кръг – от 11.00 ч. През първия ден ще бъдат изиграни 4 кръга. Петият кръг е от 9.00 ч. на 26 май (неделя), а закриването и награждаването на победителите – от 16.00 ч.

Любителите на шахмата от Враца ще могат да наблюдават партиите при свободен достъп в обновената Синя зала на Младежкия дом, а двубоите на първите 5 дъски ще бъдат предавани онлайн посредством технология, която за пръв път ще бъде приложена на шахматен турнир в България. Технологията включва и VAR (Video Assistant Referee) – най-новото въведение за състезания по шахмат. Одобрено е от техническата комисия на ФИДЕ за турнири с рейтинг < 2200.

Създаден е специален сайт (https://chessvr.com/wp123/), с подходящ дизайн,      включващ снимки от града и фокусиран към турнира – участници, резултати,  класиране, снимки от залата  за игра и на самите участници, а така също линк   за директното излъчване на партиите. Актуална информация за турнира любителите на шахмата може да  получат и от FACEBOOK (група Vratsa chess).