Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Връчиха годишните библиотечни награди във Враца

  19.05.2024 14:11
Връчиха годишните библиотечни награди във Враца

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца и Териториалната секция на Българската библиотечно-информационна асоциация обяви номинирани и победителите в седмия Регионален конкурс за годишни библиотечни награди. Отличията се връчват по повод 11 май – професионалния празник на библиотечните и информационни специалисти, за постижения през последните две години и се връчват в рамките на Национална библиотечна седмица.

Получени са 6 номинации в три категории, които са разгледани от комисия в състав: Спаска Тарандова – член на УС на ББИА и изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България“, Николай Руменов – заместник областен управител на област Враца, Калина Тодорова – отдел Краезнание при Регионална библиотека, Петя Маринова – Председател на Териториална секция на ББИА –Враца и Мария Димитрова – представител на РЕКИЦ – Враца към МК.

В категория „Най-добра библиотека в област Враца 2024 г.” са получени две номинации – за библиотеката при НЧ „Н. Й. Вапцаров – 1924” – гр. Криводол и за библиотеката при НЧ „Развитие – 1869” – гр. Враца.

Комисията присъжда наградата на библиотеката при НЧ „Н. Й. Вапцаров – 1924” – гр. Криводол. Библиотеката е открита преди 100 години със създаването на НЧ „Съзнание” (сега НЧ „Н. Й. Вапцаров-1924”) през 1924 година. Читалищната библиотека е координационен център за библиотеките от община Криводол, доказала през годините, че успява да поддържа едно високо ниво на услуги и показва надграждане на инициативите и партньорствата с организации и институции. Дългогодишният главен библиотекар Христина Кръстева е член на ББИА още от създаването на Регионалното дружество през 1995 година, както и всички библиотечни служители от община Криводол.

През 2022/2023 година вниманието е насочено към организирането на инициативи и събитията, свързани както с книгата и четенето, така и с провеждането на доброволчески и благотворителни кампании в подкрепа на книгата и четенето и на местната общност. В областта на краезнанието са проведени редица теренни проучвания и събирателска дейност по отношение на местния бит и култура. Читателите на библиотеката са 490.

Тази година, комисията реши да връчи и Специална награда на библиотеката при НЧ „Развитие – 1869” – гр. Враца за инициативата „Приказки за сън“, която се провежда в детските градини на Враца, с цел изграждане интереса и връзката с книгите и библиотеката от най-ранна детска възраст. Въведен е иновативен подход на работа чрез методите на библиотерапията. През 2023 г. са проведени от читалищната библиотека 138 инициативи за насърчаване на четенето, популяризиране на съвременните български автори, традиции и култура. Разработени настолни литературни игри за ученици от начален курс с цел упражняване на четене с разбиране и запознаване с произведения. Кампания за засилване интереса към препоръчителната литература за учениците II-IV клас. Умело съчетаване на съвременните технологии и книгите при разработване на интерактивни занимания за ученици.

В категория „Най-добър библиотекар в област Враца 2024 г.” са номинирани Маргаритка Огнянова Керина-Ладова /работник-библиотека в библиотеката при НЧ „Светлина-1926” – с. Моравица/ и Ани Валентинова Стоева-Радованова /библиотекар в библиотеката при НЧ „Заря – 1911” – с. Бутан.

Наградата отива при Ани Валентинова Стоева-Радованова. Тя е внедрила различни техники за по-добро въвеждане на изследователски умения в читателите – предимно ученици от СУ „Кирил и Методий“ и ДГ „1-ви юни“ село Бутан. Със своите професионални качества, умения и желание за работа, може да адаптира библиотеката към днешната технологична култура, за да могат потребителите на библиотечните услуги да имат по-лесен достъп до онлайн среда. За периода, в който номинираната работи в читалищната библиотека, успява да обнови почти изцяло фонда. Благодарение на упорито издирване в различни фейсбук групи на четящи хора, всички физически изхабени книги са заменени със същите издания в запазен вид. Ежемесечно библиотеката получава дарения на новоиздадена литература, както и на мебели за обновяване на интериора. Лично е дарила от 2022 г. до сега 550 бр. съвременна детска и художествена литература от собствената си библиотека. 

Ани Радованова собственоръчно изрисува стените в отделите на библиотеката, боядисва стелажи и обособява кът за тийнейджъри, кът за най-малките деца, както и място за представяне на литература по различна тематика, чествания и годишнини.

В категория „Подкрепа за библиотеките 2024 г.” номинации са постъпили за инж. Иво Цветков – кмет на Община Бяла Слатина и журналистката Яна Кременска.

Наградата се присъжда на Иво Цветков. Иво Цветков е роден на 28.10.1966 г. в гр. Бяла Слатина. Работил в родния си град и Оряхово, от 10.11.2011 г. е кмет на община Бяла Слатина. През есента, Цветков започна четвъртия си мандат като градоначалник и през всички години, в които е начело на Общината, лично се ангажира със състоянието на читалищата и библиотеките в Бяла Слатина. Взима участие заедно със своето семейство в различни благотворителни инициативи. Иво Цветков е активен дарител по ведомост за Обществен дарителски фонд – Бяла Слатина.

Иво Цветков, в качеството си на кмет на Община Бяла Слатина, оказа съдействие за ремонта на няколко читалища в община Бяла Слатина. В периода 2022-2023 г. бяха осъществени основни ремонти на читалищата и библиотеките в селата Бърдарски геран, Бъркачево, Габаре и Галиче. Ремонти бяха осъществени и в библиотеката в Бяла Слатина.  Благодарение на неговата ангажираност библиотеките от община Бяла Слатина придобиха привлекателен вид и успяват да привличат все повече потребители.