Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Образование

Ботевци с 3 лауреатски места на национално ученическо състезание за философско есе

  14.05.2024 16:36
Ботевци с 3 лауреатски места на национално ученическо състезание за философско есе

Трима възпитаници на СУ „Христо Ботев“-Враца са лауреати на Осмото национално ученическо състезание за философско есе, организирано от Катедра „Философски науки“ при Философски факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. То се посвещава на 300 годишнината от рождението на Имануел Кант

Преслава Николова, от 12 „б“ клас  е класирана на първо място в своята възрастова група. Тя  плени комисията с размисли върху фрагмент на Имануел Кант „Правото на човека трябва да се смята за свято, колкото и голяма жертва да струва това за господстващата власт“.Безупречната философската осмисленост, майсторско познаване на терминологията и изявената лична позиция донесоха на Преслава 97.5 точки, което се приравнява в оценка „Отличен 5.91“. Участниците от възрастова група на 12 клас ще получат сертификати с техните резултати, които могат да използват при подаване на документи за записване в специалност „Философия“ на Философски факултет като ще се избере по-високата от оценката от ДЗИ по профила или от състезанието.

Сред участниците от 10 клас, Анелия Цветанова от СУ „Христо Ботев“-Враца е класирана на второ място. Есето ѝ е оценено на 98т., което се приравнява на „Отличен 5.93“. Ани плени комисията с оригинална лична позиция при анализа на известното произведение на Кант „Критика на способността за съждение.“ Тя разсъждава върху фрагмента „Възвишено е това, което се харесва непосредствено чрез съпротивата си срещу интереса на сетивата.''.

Стефания Сардарян от 11 „а“ клас също получи „Отличен 5.78“. Тя разсъждава върху мисълта на Кант  „Наш Дълг е да вършим според възможностите си Добро на Другите, все едно, дали ги обичаме или не.“. Философската осмисленост и силната аргументация донесоха на Стефания 94 т.

Най-добрите есета на лауреатите от трите възрастови групи и подбрани есета до шесто място ще бъдат публикувани в следващия том от поредицата „Философски предизвикателства“, който ще излезе с материали от конференцията.