Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Образование

Тържествено изпращане на 117-ия випуск на Средно училище „Христо Ботев“ – Враца

  13.05.2024 15:28
Тържествено изпращане на 117-ия випуск на Средно училище „Христо Ботев“ – Враца

На 13 май 2024 година, от 10:00 часа, в двора на Средно училище „Христо Ботев“ – Враца се състоя тържество по изпращането на 117-ия випуск.

Официални гости на тържеството бяха Надя Донкинска – Областен управител на Област Враца; Юлиян Кирилов – Председател на Училищното настоятелство към СУ „Христо Ботев“- Враца;  Нели Николова – Димитрова – Председател на Обществения съвет към СУ „Христо Ботев“ – Враца.

Петдесет ученици завършват гимназията и на 24 май – по традиция – ще бъде техният абитуриентски бал. Учениците са разпределени в две паралелки, както следва:

-Професионална паралелка в област „Здравеопазване“, специалност „Асистент на лекар по дентална медицина“ /13 ученици/;

 - Професионална паралелка в област „Здравеопазване“, специалност „Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове /12 ученици/;

 - Профил „Обществени науки“ – История и цивилизация /25 ученици/;

Над 50% от дванадесетокласниците завършват последен гимназиален клас с отличен успех и според Правилника за дейността на училището в юбилейна година се отличават от директора с диплом за отличен успех. Една част от тях вече са с осигурено място в желаните от тях специалности в престижни университети в страната и чужбина, след успешно полагане на приемните изпити. В идните дни предстоят държавните зрелостни изпити – важно условие за успешното им дипломиране.

С възхищение и признание абитуриентите от 117. випуск на Средно училище „Христо Ботев“ – Враца се обърнаха към своя директор с думите: „Вие сте основата на едно училище, което остава наш дом, в който ще се завръщаме след време, когато вече не сме ученици в него. Благодарността ни не спира само дотук – споменът за училището не е цялостен без вашата фигура на ръководител, който винаги ни посреща топло и с усмивка. За Вас е нашата признателност!“

Ето и част от емоционалното слово на директора на Средно училище „Христо Ботев“ – Враца,  Виктор Кръстев: „Има нещо свещено и благородно в това да бъдеш част от 200-годишна традиция в образованието, от която стартират мечтите за реализация в науката, изкуството и обществения живот. Затова днес  и учители, и ученици, и зрелостници сме обединени от позитивното и съзидателно вдъхновение, което е невидимо за очите и се пази и носи само в сърцето. Скъпи абитуриенти, вие сте конкурентоспособни, силни и жизнени! Очакваме да посрещате достойно предизвикателствата на живота, да израствате още по-силни и все по-мъдри. Сигурен съм, че повече от вас с нетърпение са бързали да стигнат до този ден, но не забравяйте, че той слага края на стария и отваря пътя към новия ви живот. Живот, в който все по-често ще ви се налага да взимате важни решения и да предприемате стъпки, които биха могли да го променят. Нека тези решения бъдат водени от значимите неща, които сте научили в училище! На добър час, скъпи млади хора!“

В рамките на тържеството, за целите на обезпечаване на качествен и ефективен учебен процес на учениците от начален етап, се откри обновената класна стая за обучение по метода Монтесори с оборудване, което отговаря на най-новите нормативни изисквания.