Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин Култура

Във Видин бе открита изложба на арх. Белин Моллов

  23.04.2024 17:28
Във Видин бе открита изложба на арх. Белин Моллов

На събитието в Културен център „Жул Паскин“ присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, общински съветници, колеги на арх. Моллов, директори на културни институции и други. Кметът д-р Ценков изказа уважението си към автора за това, че е оценил подобаващо архитектурата на Видин, както и нашата история. Той подчерта, че тази изложба затвърждава положителното му отношение към старопрестолния Видин и сподели, че арх. Моллов е изработил специално за Общината календар с най-известните забележителности от града и региона.

Изложбата е под наслов „Архитектурното наследство на Видин и областта“ и се осъществява със съдействието на Община Видин. Представени са близо 40 акварелни картини, които показват средновековния замък „Баба Вида“, реновираната Видинска синагога, катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, джамията на Осман Пазвантоглу, Стамбол капия и редица други.

Идеята на изложбата е да се провокира интереса към архитектурните паметници, сгради и ансамбли, които пренасят очарованието на отминали епохи, възпитават и поддържат чувство на принадлежност към средата, в която живеем. Всяка сграда има своя история и съдба, създадена от вдъхновението на дадена творческа личност, за която трябва да знаем и да почитаме, казва авторът за своите творби. Арх. Моллов сподели, че най-великото преживяване, което е изпитвал по отношение на монумент, е било при откриването на реновираната Видинска синагога.

Арх. Белин Моллов е един от утвърдените художници-архитекти, с принос в съхраняването на архитектурната памет на България. Предпочитани обекти за изобразяване са знакови български къщи и места, както и известни архитектурни забележителности в Испания, Германия, Румъния, Гърция и други. Има 55-годишен опит в областта на устройственото планиране и градското развитие.

Експозицията в Културния център може да бъде разгледана до 15.05.2024 г.          

23.04.2024