Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Новото ядрено гориво за 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” получи лицензия от АЯР

  22.04.2024 17:37
Новото ядрено гориво за 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” получи лицензия от АЯР

След подадено заявление от страна на АЕЦ „Козлодуй”, на 22-ри април 2024 г. Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде разрешение за поетапен преход към ново ядрено гориво тип RWFA, произведено от Уестингхаус за 5-ти блок на атомната централа.

С издаденото от националния ядрен регулатор разрешение се определят необходимите изисквания, свързани с извършване на промени в съществуващите инструкции и документи, определящи дейностите с новото гориво, както и изисквания за периодично предоставяне на допълнителна информация за експлоатацията на горивото. 

В началото на годината, на 19-ти януари, АЯР издаде разрешение за съхранение на касетите във възела за свежо гориво на площадката на централата. На 20-ти април първите касети RWFA бяха доставени в АЕЦ „Козлодуй”. Доставката включва количеството, което ще бъде заредено в реактора на блока по време на плановия годишен ремонт, планиран да започне в началото на м. май. С това на практика в атомната централа стартира 4-годишният процес на преход към новото гориво.