Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Избори

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състава на РИК-Враца

  14.04.2024 23:56
Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състава на РИК-Враца

Парламентарно представените партии и коалиции не постигнаха съгласие за състава на РИК– Враца за изборите на 9-ти юни 2024 г.

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състава на Районна избирателна комисия – Враца стана ясно на проведените на 14-ти април 2024 г. консултации в Областна администрация Враца.

    Съгласно чл.60, ал.1 от Изборния кодекс областният управител на област Враца Надя Донкинска проведе консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия – Враца, за провеждане избори за народни представители и за членове на Европейския парламент на 9-ти юни 2024 г. На консултациите присъстваха упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции в 49-то Народно събрание и екип на Областна администрация Враца, ангажиран с организационно-техническата подготовка на изборите.

    Областният управител приветства присъстващите и запозна участниците с решението на ЦИК от 09.04.2024 г., съгласно което съставът на РИК – Враца е с 13 членове: председател, заместник-председатели, секретар и членове, като разпределението им по квоти е съответно: за Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове; за Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 3 членове; за Партия „ДПС” – 2 членове; за Партия „Възраждане“ – 2 членове; за Коалиция „БСП за България” – 1 член; за Партия „Има такъв народ“ – 1 член.

    Участниците в срещата направиха своите предложения за членове на РИК – Враца, придружени с необходимите документи.

    След проведените дискусии, съгласие не беше постигнато за състава на РИК –Враца.

    Областният управител благодари на представителите на политическите формации за направените предложения и закри консултациите, като заяви, че всички подадени предложения и подписания протокол от проведената консултация ще бъдат изпратени до ЦИК в законоустановения срок за взимане на окончателно решение за състава на РИК за предстоящите избори на 09 юни 2024 г.