Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Наследници на шотландски уиски династии с майсторски класове у нас

  12.04.2024 16:11
Наследници на шотландски уиски династии с майсторски класове у нас

Представители на фамилиите Грант и Ленг пристигат от Шотландия за Whisky, Rum & Wine 2024

500 премиум клас етикети уиски и ром, селекция от над 300 вина от цял свят и десетки премиери за посетителите на феста на 19 и 20 април

Наследници на шотландски уиски династии с вековна традиция пристигат в България, за да проведат ексклузивни майсторски класове с представяне и дегустация на специални редки селекции в рамките на Whisky, Rum & Wine 2024. Традиционното събитие ще събере повече от 50 изложители на над 500 премиум клас етикети уиски и ром и над 300 вина от цял свят на 19 и 20 април в София.

Тази година фестът ще предложи на българската публика общо 10 майсторски класа, водени изцяло от чуждестранни лектори, собственици и глобални посланици на марките. Сред тях е Дънкан Грант, представител на шестото поколение от фамилията Грант, собственици на легендарната дестилерия GLENFARCLAS от Спейсайд регион, характерен с шери стил уискита “. Дестилерията има 187-годишна история в създаването на перфектното малцово уиски, една от емблемите на шотландския вкус. Посетителите в двата майсторски класа на Дънкан Грант в София ще имат възможност да дегустират селекция от уискита от пет декади на дестилерията. Специално за българската публика ще бъде достъпна и ценна колекционерска бутилка GLENFARCLAS 50YO - една от петте Old & Rare инвестиционни находки, които ще бъдат предложени на Whisky, Rum & Wine 2024 на цени, достигащи до 20 хил. лв.

С огромен интерес българската публика очаква и посещението на Андрю Ленг, трето поколение от прочутата фамилия независими бутилатори Hunter Laing, които основават и най-новата, десета дестилерия - ARDNAHOЕ на остров Айла. Причината за това е, че тази година се очаква на свободния пазар за първи път да бъде пуснато уиски, създадено там.

„Гордеем се и се вълнуваме, че фамилия Ленг прие поканата ни да гостува в България и се надяваме по време на майсторския клас да „повдигнем завесата“ с интересни детайли около създаването на най-новото уиски на остров Айла, събитие очаквано от всички ценители по света.”, споделят организаторите на Whisky, Rum & Wine 2024 и уточняват, че участниците в майсторския клас на Андрю Ленг ще имат възможност да дегустират и от най-ценните бутилки с отлежали 30-годишни уискита с подписа на Hunter Laing.

По време на феста с майсторски клас ще бъде представена и още една от дестилериите на о. Айла - Bruichladdich Distillery с лектор Анна Купцова, посланик на бранда с над 15 години опит и страст към едномалцовото уиски. Българската публика ще има възможност за специални срещи-лекции и с доминиканския премиум ром Ron Barceló (с лектор Ева Сан Хуан, международен мениджър на бранда), MATES Rum със специална селекция на ромове от Барбадос, Доминиканската република, Тринидад и Никарагуа (с лектор Мено Ван Ейк, старши ром миксолог), елегантните плодови уискита Togouchi от дестилерията Sakurao в далечна Япония (с лектор Винсент Фаеш), METAXA (с лектор Хюити Константиниду директор Наследство, гостоприемството и събития и ръководител на всички програми за образование и обучение на марката), селекция бутикови вина VINULTURA от региона Малборо, Нова Зеландия (с лектор Фльор МакКрий, съосновател и собственик на бранда) и легендарното Champagne AYALA, чиято история датира от 1860 г. (с лектор Рейчъл Миньо, експорт мениджър на бранда).

„С всяко следващо издание на фестивала се стараем да предложим на българските ценители все по-разнообразно и обогатяващо преживяване и десетте майсторски класа с лектори на световно ниво са доказателството за това. Мисията на нашето събитие е чрез споделяне на знания и качествено изживяване със съмишленици и приятели да изграждаме сред все повече българи култура на консумация и нагласа към премиум напитките“, обясняват още организаторите.

По време на Whisky, Rum & Wine 2024 ще се състоят и премиери на напитки, които публиката ще може да дегустира ексклузивно за първи път в България. Сред тях е най-популярното премиум грейн корейско уиски HWAYO (името произхожда от думите „огън“ и “благороден”), което се произвежда по специална технология от ориз и стъпва на 700-годишна традиция. За първи път в рамките на събитието ще бъде обособена отделна „Просеко зала“, посветена на все по-популярната категория Bubbles wines. В нея 12 изложители ще предлагат на посетителите възможността да опитат различни марки "Просеко", шампанско и други пенливи вина. На място ще бъде представена и бързо растящата у нас и по света Zero категория вина - без алкохол, без захар, без изкуствени оцветители и добавки и с ниско калорийно съдържание.

В съответствие с ценностите и философията на събитието, и призива за отговорна консумация, чрез партньорство с таксиметрова компания и Drink-and-drive оператор е създадена необходимата организация и възможност за удобен и безопасен транспорт на посетителите на фестивала. Тази година събитието ще бъде безкешово, като на място ще се приемат плащания с карта благодарение на партньорите от myPOS със съдействието на Mastercard, които вече 10 години заедно предоставят гъвкави финтех решения за малките и средни търговци.

Билетите за Whisky, Rum & Wine 202 са достъпни в платформата Eventim, като капацитетът е ограничен, а местата в част от майсторските класове вече са изчерпани.

Още за Whisky, Rum & Wine

Събитието, което се провежда от 2015 г. в София, традиционно събира на едно място представители на премиум брандове с ценители на качествените напитки за обмяна на знания и споделеното социално преживяване. През годините то се налага като форум с образователна роля и вълнуваща атмосфера, на който посетителите могат да научат повече за историята, производствения процес и вкусовите характеристики на различните напитки. Философията на организаторите на събитието е да подчертаят важността на социалното събиране, създаването на общност и ценителска култура в България.

Стремежът от една страна е пред българската публика да бъдат представени напитки с доказано качество и ексклузивност и от друга – да бъде предоставено знание и преживяване чрез срещи с международно признати експерти и лидери от цял свят.

www.whiskyrumwine.com