Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Мила Георгиева и Зорница Иларионова гостуват на Симфониета-Враца

  02.04.2024 17:46
Мила Георгиева и Зорница Иларионова гостуват на Симфониета-Враца

Мила Георгиева и Зорница Иларионова гостуват на Симфониета-Враца за концерта „Майстори на цигулката“ на 4-ти април

Очарование, изящество и пролетно настроение ще завладеят градската концертна зала на 4 април от 19.00 ч. в концерта от виртоуозния цикъл „Майстори на цигулката“!

Във Враца пристига цигулковото чудо, още от дете - Мила Георгиева. Брилянтната цигуларка с бляскава международна кариера не забравя и Родината, където обича да се завръща.  Ще имаме радостта да я чуем и във Враца, на 4.04, заедно с блестящата, много успешна българска цигуларка, с редица престижни международни награди - Зорница Иларионова и Симфониета-Враца под диригентската палка на Христо Павлов.

В програмата на предстоящия впечатляващ концерт са включени:

Й. С. Бах – Концерт в ре минор BWV 1043 за две цигулки и оркестър, М. Равел – „Циганка“, Дж. Гершуин/И. Фролов – Концертна фантазия върху теми от операта „Порги и Бес“, П. Сарасате – „Навара“.

Билетите за „Майстори на цигулката“ на 4.04 са в продажба в Билетен център "Гъбката". За резервации и информация, телефони 0896718303 и 0899827060.

Мила Георгиева е родена в семейство на музиканти. Започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст и още преди тийнейджърските си години се радва на световна известност, като печели първи награди от конкурси в Италия, Чехия и България, осъществява турнета в Испания, Холандия, Филипините, Сингапур, Индия и Китай, а нейни изпълнения са записани за италианската, френската и швейцарската телевизия.

Мила Георгиева е учила при Дороти Дилей и Чо Лианг Лин в „Джулиард Скул” в Ню Йорк, както и при Ифра Нийман в „Гилдхол Скул” в Лондон.

С напредването на кариерата си Георгиева свири с оркестър „Гевандхаус” под диригентството на Курт Мазур и Херберт Бломщед, Бамбергски симфоничния оркестър под диригенството на Жорж Претр, оркестъра на Тонхале под диригенството на Ричард Хикокс, Цюрихския камерен оркестър, оркестрите на Белгийското и Холандското радио и телевизия, Камерния оркестър „Ференц Лист” от Будапеща, Симфоничния оркестър RIAS и други оркестри. Представяла се е на фестивала „Равиния” в Чикаго с Кристоф Ешенбах и на Великденския фестивал в Залцбург. През последните години тя участва в музикалните фестивали „Марлборо”, Prussia Cove и Ставангер. Мила Георгиева осъществява множество турнета в Германия, Франция, Южна Америка и Япония, където записва четири компактдиска за RCA Victor.

От сезон 2002/2003 Мила Георгиева е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт.

През изминалите няколко сезона Мила Георгиева се изявява като солист със Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт под диригентството на Андрей Борейко и участва в турне във Франция с Orchestre National des pays de la Loire под диригентството на Йоел Леви. Изнася концерти в Токио с Новата японска филхармония, има изяви с академичния оркестър „Санта Чечилия” в Италия, осъществява турне в Япония с камерен ансамбъл „Софийски солисти”.

Мила Георгиева свири на цигулка „Страдивариус” от 1703 г.

Зорница Иларионова завършва НМУ “Любомир Пипков” в класа по цигулка на своята майка Благородна Танева. Продължава образованието си при знаменития цигулков педагог проф. Захар Брон в престижното висше училище за музика „Кралица София“ – Мадрид и в Нов български университет в класа по цигулка на проф. Марио Хосен, специализира и в музикалната академия “Санта Чечилия” - Бергамо при проф. Павел Верников. Същевременно получава ценни творчески съвети в майсторски класове и от други изключителни музиканти и педагози като проф. Огюстен Дюме, проф. Михаела Мартин, проф. Дора Шварцберг, Мидори, Юлиан Рахлин, легендарния цигулар Иври Гитлис и др.

Зорница Иларионова е лауреат от престижни международни конкурси и форуми като: Международния конкурс „Изгряващи звезди” в Берлин, Международния конкурс за млади изпълнители „Манхатън“ в Ню Йорк, Международния конкурс „Йохан Себастиян Бах” – Япония, Международния конкурс за цигулари „Рудолф Баршай“ – Санкт Петербург, Международния конкурс за цигулари “Рудолф Кройцер” в Белгия, Международния конкурс за млади изпълнители в Комо, Италия и много др.

Като лауреат от престижния цигулков конкурс на името на знаменитата турска цигуларка Суна Кан, който се провежда през три години в Анкара, Зорница Иларионова е поканена за член на журито през 2022 г. Изнася концерти с голям успех като солист и камерен изпълнител на редица международни сцени, между които в известната зала “Гаво” в Париж, за емисията “Франс мюзик” на Френското национално радио, на международния фестивал Middle East Classical Music Festival and Academy в Дубай, като солист на Калининградската филхармония. Канена е като гост солист на различни  оркестри като Софийска филхармония, Оркестърът на БНР, оркестърът на Cantus Firmus, камерен ансамбъл „Софийски солисти“, симфоничния оркестър на Измир, симфоничния оркестър на Анталия, камерния оркестър на Башкент и др. Като камерен изпълнител и в солови рецитали участва на международния фестивал “Encuentro de Santander” в Испания, Европейски музикален фестивал в София, Международния фестивал в Teatro di Marcello – Рим, Италия, на международния музикален фестивал “Мимас” в Прочида (европейска столица на културата за 2022г.), Международния фестивал “Софийски музикални седмици”, Международния фестивал – Празници на изкуствата „Аполония” – Созопол и мн. др.

Зорница Иларионова е канена да провежда майсторски класове в Австрия, Испания, Турция, Сингапур и България. През 2014 година на тържествена церемония в кралския дворец “Ел Пардо” в Мадрид е удостоена с наградата за най-обещаващ млад цигулар в цигулковата катедра на проф. Захар Брон, връчена лично от Нейно Величество Кралица София. Отличавана е и с най-високи национални отличия като престижната награда Кристална лира в категория “Млад изпълнител” през 2015г., “Златно перо” за принос към българската култура през 2021г., с награда за високи творчески постижения в областта на изкуството от Министерство на културата.

Слушателите на Българско национално радио и предаването за класическа музика “Алегро Виваче” я отличават с два приза от националната анкета за “Музикант на годината” - “Активна творческа дейност” и “Ансамбъл на годината” заедно с пианистката Мартина Табакова през 2019 г. През месец декември 2022г. Зорница Иларионова прави своя дебют в престижната концертна зала на академията “Санта Чечилия” в Рим като солист на камерен оркестър “Генезис” под диригентството на Маестро Йордан Камджалов.