Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

ВМРО предлага общината да опрости "такса смет" за МБАЛ "Христо Ботев"

  29.03.2024 16:51
ВМРО предлага общината да опрости \

ВМРО предлага общината да опрости задълженията и да промени начина на определяне на "такса смет" за МБАЛ "Христо Ботев"

ВМРО предлага да се намери механизъм, по който Община Враца да преразгледа и опрости задълженията на МБАЛ "Христо Ботев". Такова решение например, е взела Община Кюстендил.

Задълженията са натрупани от огромната такса битови отпадъци, която е в размери от порядъка на 190 000 лв. годишно. Методиката на изчисляване се основава на квадратурата на сградния фонд, а не на реално генерирани отпадъци. Има обаче и други възможности за таксуване: на базата на изхвърлени отпадъци и честота на сметосъбиране; на контейнери и кръгли кофи и т.н., каквито примери има с други лечебни заведения в града. Ръководствата на Областната болница ежегодно са изпращали подобни предложения към Община Враца, но до сега те не са уважени. Това води и до натрупването на огромните задължения от над 1,5 млн. лв. Така създадената ситуация предизвиква големи трудности пред болницата, а като прибавим задълженията и към други кредитори, това наистина застрашава бъдещето й съществуване.

Идеята за замяна на дълг срещу собственост има резон, но само при справедливи условия на договаряне, при промяна на определянето на такса битови отпадъци за МБАЛ и най-вече, с приоритет осигуряването на нормални здравни грижи за жителите на област Враца. Запазването на този размер на "такса смет", само ще трупа нови задължения към Общината.

Според нас, истинската загриженост за запазването на най-голямото лечебно заведение в Северозападна България е споделената отговорност и солидарност в труден момент.

Красимир БОГДАНОВ, общински съветник от ВМРО-Враца