Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Симфониета-Враца посреща именити солисти и диригент в юбилеен концерт

  26.03.2024 09:58
Симфониета-Враца посреща именити солисти и диригент в юбилеен концерт

Симфониета-Враца посреща именити солисти и диригент в юбилейния концерт от цикъла „Българският инструментален концерт“ посветен на композитора, пианист и педагог - проф. Филип Павлов. Специално за събитието във Враца пристигат именити солисти, желани гости на много сцени у нас и в чужбина: Атанас Кръстев (виолончело), Вълчан Вълчанов (обой), Мартин Павлов (флейта). Ще имаме удоволствието да ги чуем заедно със Симфониета-Враца под диригентската палка на Константин Илиевски, главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР.

В програмата на 31 март от 19.00 ч. са включени: Ф. Павлов – Концерт за флейта и струнен оркeстър, Capriccio – concerto за обой и оркестър, Концерт за виолончело и оркeстър.

Билетите за концерта „Юбилейни 75 - Филип Павлов“ на Симфониета-Враца, са в продажба в Билетен център "Гъбката". За резервации и информация тел. 0896718303, 0899827060. 

Филип Павлов e български композитор, пианист и музикален педагог. Роден е през 1949 г. Завършва Българска държавна консерватория (днес НМА „Проф. Панчо Владигеров“) със специалност пиано при проф. Мара Петкова и специалност композиция, като обучението му започва при проф. Веселин Стоянов и продължава при проф. Александър Райчев. Концертната му дейност като пианист в солови, оркестрови и ансамблови изяви е забележителна и включва над 1000 концерта в страната и чужбина, както и записи в БНР, БНТ и за чуждестранни фирми от Германия и Швейцария. Носител е на награди от Националния конкурс „Светослав Обретенов“, конкурса за камерна музика в Белград, клавирния конкурс „Сeнигалия“ в Италия, конкурса за композиция „Валентино Буки“ в Рим и др.

Педагогическата си работа започва през 1976 г. като асистент по пиано в Консерваторията. Бил е преподавател в катедра „Композиция” в ТКДФ, а от 1998 г. е професор в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Преподавал е и хармония с аранжиране, включително в качеството си на един от първите преподаватели при откриването на специалност „Музикална педагогика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. В съавторство с проф. д. изк. Йордан Гошев съдават учебника „Хармония с аранжиране” в три части. Забележително е умението на Филип Павлов да работи с начинаещи и млади композитори, а педагогическият му опит в тази насока е представен в неговата дисертация за придобиване на научната степен „доктор на изкуствознанието“. Израз на литературната му дарба са книгите му със стихове за деца, поезия, хумор. Всички дейности в сферата на клавирно-изпълнителското изкуство, на композиторското и литературното творчество, на научно-изследователската и педагогическата дейност се обединяват от качествата на личността, от таланта, пословичната трудоспособност, активност и диалогичност на проф. д. изк. Филип Павлов.

Автор е на повече от 10 инструментални концерта; 6 мюзикъла; симфонична и камерна музика; хорови песни; вокално-инструментални творби и вокални цикли; театрална музика; детски песни и други. Хоровите и камерните му произведения са изпълнявани многократно на фестивали, конкурси и са вкючвани в концертни програми в чужбина. Той е един от композиторите, които най-активно творят за духови инструменти. Клавирното и песенно творчество за деца е обичано от малките изпълнители. Музиката на Филип Павлов е търсена и изпълнявана, тъй като е витална, комуникативна, ярко образна, завладяваща със своята искреност и оригиналност и същевременно предоставяща възможност на изпълнителите да изявяват своите силни страни, виртуозитет и индивидуалност. В инструменталните си концерти, авторът изповядва своето творческо верую, че названието е определящо за работата на солистите в тях: „Щом е концерт за определен инструмент, тогава солистът да свири през цялото време, за да представи най-пълноценно изкуството си, а и публиката да се насити да го слуша!“