Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Любопитно

Пет редки колекционерски бутилки уиски ще бъдат представени в София

  23.03.2024 18:34
Пет редки колекционерски бутилки уиски ще бъдат представени в София

Девет майсторски класа с лектори от чужбина и специална „Просеко зала“ по време на Whisky, Rum & Wine 2024

500 премиум клас етикети уиски и ром, селекция от над 300 вина от цял свят и десетки премиери за посетителите на феста на 19 и 20 април

Пет изключително редки колекционерски бутилки уиски ще бъдат представени по време на фестивала Whisky, Rum & Wine 2024. Събитието ще се проведе в София на 19 и 20 април с участието на 50 изложители на над 500 премиум клас етикети уиски и ром и селекция от над 300 вина от цял свят.

Организаторите ще предложат ексклузивен достъп на българските ценители и инвеститори до ценни находки, които е трудно да бъдат намерени дори на международните пазари. Петте т. нар. Old & Rare инвестиционни бутилки - GLENFARCLAS 50YO, MACALLAN 35YO, GLEN GRANT 50YO, GLEN MHOR 50YO, KING OF SCOTS 50YO, са дестилирани в ограничени партиди през 20-ти век, а някои от дестилериите, от които идват, вече дори не съществуват. Те ще се предлагат на цени, които достигат 20 000 лева.

„За нас е чест да предоставим тази рядка възможност на българските ценители и инвеститори. През последните години у нас постепенно се формира общност с висока грамотност по отношение на премиум напитките и сериозно ниво на разбиране както за колекционерската стойност на подобни бутилки, така и за възможността те да бъдат разглеждани като дългосрочна финансова инвестиция.“, обясняват организаторите. „От самото начало мисията на нашето събитие е чрез споделяне на знания и качествено преживяване със съмишленици и приятели да изграждаме сред все повече българи култура на консумация и нагласа към премиум напитките“, допълват те.

Като част от тази философия в рамките на Whisky, Rum & Wine 2024 ще бъдат организирани девет майсторски класа, водени изцяло от световно признати чуждестранни лектори, собственици и глобални посланици на марките. Те ще покрият различни теми и видовете напитки. Очаква се българската публика да има възможност за ексклузивна среща с легендарния шотландки остров Айла, познат като „люлката на торфения скоч и десетата дестилерия ARDNAHOE в лицето на собствениците от фамилията Ленг. В София ще бъде представено и легендарното Champagne  AYALA, чиято история датира от 1860 г. То е било сред любимите напитки на звездите от Златната ера на Холивуд, като колекционерски бутилки все още носят автографите на Франк Синатра и номинираната шест пъти за Оскар актриса Дебора Кар.

По време на Whisky, Rum & Wine 2024 ще се състоят и премиери на напитки, които публиката ще може да дегустира ексклузивно за първи път в България. Сред тях е най-популярното премиум грейн корейско уиски HWAYO (името произхожда от думите „огън“ и “благороден”), което се произвежда по специална технология от ориз и стъпва на 700-годишна традиция. Посетителите ще могат да закупят ограничено количество от напитката, която се предлага в стилна бутилка с изображение на златен дракон.

За първи път в рамките на събитието ще бъде обособена отделна „Просеко зала“, посветена на все по-популярната категория Bubbles wines. В нея 12 изложители ще предлагат на посетителите възможността да опитат различни марки "Просеко", шампанско и други пенливи вина. На място ще бъде представена и бързо растящата у нас и по света Zero категория вина - без алкохол, без захар, без изкуствени оцветители и добавки и с ниско калорийно съдържание.

Билетите за Whisky, Rum & Wine 2024 вече са достъпни в платформата Eventim, като капацитетът е ограничен.

Още за Whisky, Rum & Wine

Събитието, което се провежда от 2015 г. в София, традиционно събира на едно място представители на премиум брандове с ценители на качествените напитки за обмяна на знания и споделеното социално преживяване. През годините то се налага като форум с образователна роля и вълнуваща атмосфера, на който посетителите могат да научат повече за историята, производствения процес и вкусовите характеристики на различните напитки. Философията на организаторите на събитието е да подчертаят важността на социалното събиране, създаването на общност и ценителска култура в България.

Стремежът от една страна е пред българската публика да бъдат представени напитки с доказано качество и ексклузивност и от друга – да бъде предоставено знание и преживяване чрез срещи с международно признати експерти и лидери от цял свят.

www.whiskyrumwine.com