Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

Регионална конференция на тема „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“

  23.03.2024 18:29
Регионална конференция на тема „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“

В заседателната зала на Областна администрация – Враца се проведе регионалната конференция на тема „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“. Инициативата е на Главна инспекция по труда и Министерство на труда и социалната политика, като част от националната кампания за превенция на трудовия травматизъм.

  Областният управител Надя Донкинска поздрави организаторите и участниците в конференцията. “Темата на днешния форум трябва да има постоянен фокус и да не бъде кампанийна, защото касае най-важното - човешкия живот. Само работейки съвместно можем да сведем нивата на трудовия травматизъм“, подчерта областният управител Надя Донкинска.

  На форума стана ясно, че 540 трудови инциденти са станали през изминалата година в страната ни, като най-много са в строителството. Основните причини за трудови злополуки са затрупване от земни маси, падане от височина, удар от падащ предмет, поражения от ток и т.н.

  „Идеята да се съберем всички заедно е фактът, че само заедно със съвместни усилия наистина можем сведем до минимум трудовия травматизъм. Правилата за безопасност и здраве не пречат на работата, те спасяват животи“, отбеляза изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда“  инж. Екатерина Асенова.

  На срещата се обърна внимание, че работата без трудов договор, неспазването на правилата за почивките и отпуските и отпуските, освен че лишава работника от трудови и социални права, създава притеснения и несигурност у него, води до преумора и липса на концентрация, което е предпоставка за опасно поведение и инциденти при работа.

  Форумът в град Враца организиран със съдействието на Областна администрация – Враца е един от първите в страната от серията регионални срещи на стартиралата през месец февруари 2024г. в национална кампания от превенция

  На конференцията присъстваха Румен Младенов, директор „Инспекция по труда“, Иван Грозданов директор на НОИ-Враца, председател на УС на ДНТ – Враца  инж. Евелина Васкова, представители на ТПП, КРИБ, работодатели  и медии от област Враца.