Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца КДК Култура

Турски мурафети! Лидерът на ДПС Борислав Банчев гони културните дейци

  13.03.2024 17:10
Турски мурафети! Лидерът на ДПС  Борислав Банчев гони културните дейци

Турски мурафети! Лидерът на ДПС във Враца Борислав Банчев гони културните дейци от офиса им /снимки/

Не са много врачаните, които знаят, че Клубът на дейците на културата /КДК/ обитава втория етаж на Дановата къща на ул. “Георги Пенчев“ №6 в областния град.
Къщата има статут на Паметник на културата с местно значение, а КДК работи в обществена полза. Председател на Сдружението е журналистът Емилия Ралчева, която го ръководи от есента на 2007 година. Членовете на КДК са наели тези помещения от 12 септември 2012 година. От тогава до днес почти всяка сряда там се провеждат срещи, на които се представят нови книги, честват се кръгли годишнини на български и световни творци, експонират се изложби на местни художници, правят се литературни четения, формира се и библиотека , която се ползва от членовете на клуба. През годините КДК е давал трибуна и на млади поетични дарования от врачанските училища /като Литературен клуб „Ботевци“, представял е изложби на възпитаници от училището по изкуства във Враца „Отец Паисий" и др./ Понякога на чаша кафе там се дискутират културни или местни обществени проблеми.
През 2012 година, когато КДК наема тези помещения от Община Враца - те са празни. КДК влиза там с една дърворезба /запазения знак на клуба/, едно разнебитено пиано „Беларус“ и 100-тина книги, наследени от стария клуб. Постепенно през годините къщата се обзавежда и става едно уютно място за срещи на хора със сродни културни интереси.
КДК се издържа от членски внос и дарения. Само няколко фирми са правили дарения на клуба, останалите средства са от членски внос и дарения от самите членове на клуба, които заделят от личните си финанси по 20, 30, 50 лв. или повече, за да може клуба да съществува и да има къде да се срещат. Договорите с местната администрация се сключват за 5 години и така на всеки 5 години КДК се явява на търг, за да наеме отново помещенията.
Последният търг за отдаване на помещенията под наем се проведе на 12 март 2024 година. Месец преди търга от общината идват трима експерти, които правят измерване на площта на обекта. Оказва се, че експертите са установили обща квадратура от 87.76 кв.м. На въпрос на председателя на клуба защо се измерват и дървените стълби, отговорът е „Така са ни наредили началниците“. 
За сведение, при предходния търг през 2019 година, наем се плаща за трите офиса от втория етаж на Дановата къща, които са с обща площ от 46.68 кв.м. Но през 2024 година тази площ се увеличава с над 40 квадрата и става общо 87.76 кв.м.!? Това безспорно вдига и наема на обекта, който става почти двойно по-висок. Още в деня на замерването се пораждат съмнения, че увеличението на наема цели да откаже КДК да участва в поредния търг, тъй като финансовите възможности на клуба са ограничени. Още тогава става ясно, че някой е хвърлил око на втория етаж на Дановата къща и целта е да се изгони КДК от там.
На търга, проведен на 12 март 2024 година, освен КДК се явява още един кандидат да наеме втория етаж на Дановата къща. Това е скандално известният доскорошен областен председател на ДПС Борислав Банчев. Оказва се, че той управлява и Сдружение с нестопанска цел /СНЦ/ и иска да развива обществено-полезна дейност точно в същите помещения, които КДК е ремонтирала и ползва от 2012 година.
В офертата си от КДК предлагат месечен наем 265 лева, а Борислав Банчев предлага месечен наем от 310 лева. Така Банчев печели търга и КДК трябва да напусне Дановата къща. За тези 12 години от КДК са вложили в този общински обект десетки хиляди левове за подобрения, ремонти, обзавеждане и наеми.
Сега КДК отива на улицата с цялото си имущество, без възможност да работи и по всяка вероятност ще преустанови своето съществуване.
Във Враца и особено в центъра на града, има десетки празни офиси, които се отдават под наем на прилични цени. Защо заможен човек като Борислав Банчев реши да дойде точно в помещенията на КДК и каква съвест има, за да изхвърли на улицата едни хора, които са част от културната атмосфера на Враца? Твърде съмнително е, че той ще развива обществено-полезна дейност там, каквито са изискванията на договора? По-скоро ще си подели офисите с един свой приятел с интересен прякор, който вероятно му е възложил мръсната поръчка? Едва ли някой от общинската администрация ще го контролира какво прави там. За съжаление в реализацията на тази мърсотия срещу културата на Враца са се включили и други хора.
Във всички областни градове на България общинските администрации подпомагат общинските и държавни културни структури, по всяка вероятност помагат и на неправителствени организации.
КДК-Враца не иска помощ от общината, но КДК би искал да работи спокойно!
Всеки далновиден управник би трябвало да е доволен, че някаква обществена група се занимава със своите културни интереси и потребности, и не мисли да прави революции!
 Изглежда управниците по време на социализма са били по-умни от днешните, и затова във всички областни градове са подкрепяли Клубове на дейците на културата! Във Враца обаче ги изхвърлят на улицата заради турски мурафети.

Източник - https://www.bulnews.bg/article/460982