Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Политика

Парламентът прие оставката на Николай Денков

  06.03.2024 17:31
Парламентът прие оставката на Николай Денков

С 216 гласа „за“ и нито един "Против" депутатите в Народното събрание единодушно приеха оставката на премиера акад. Николай Денков, респективно на Министерски съвет.

Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си в оставка до избиране на нов състав в рамките на настоящото 49-то Народно събрание, обясни председателят на парламента Росен Желязков.

Предстои процедура по връчване на нов мандат от президента, който ще започне с най-голямата партия – ГЕРБ. Те трябва да излъчат министър-председател, който от своя страна да представи на Румен Радев състав на кабинета си.

Процедурата беше уговорена между ПП-ДБ и ГЕРБ още през юни 2023 г., когато се състави коалиционното правителство, начело с акад. Николай Денков, така че не се очакват проблеми с ротацията.

На парламентарното заседание днес Денков коментира, че въпреки саботажите и провокациите "сме готови да продължим напред с изпълнението на управленската програма с премиер Мария Габриел.

Кабинетът "Денков" беше защитен и похвален от депутатите от ПП-ДБ, а от "Възраждане" критикуваха управлението. 

Предстои преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да продължат идните дни като от ГЕРБ вече поставиха на масата споразумение за управление до края на мандата на Народното събрание.

Последни
Анкета
Доволни ли сте от избора на новия български патриарх?

Резултати