Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Политика

Парламентът прие оставката на Николай Денков

  06.03.2024 17:31
Парламентът прие оставката на Николай Денков

С 216 гласа „за“ и нито един "Против" депутатите в Народното събрание единодушно приеха оставката на премиера акад. Николай Денков, респективно на Министерски съвет.

Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си в оставка до избиране на нов състав в рамките на настоящото 49-то Народно събрание, обясни председателят на парламента Росен Желязков.

Предстои процедура по връчване на нов мандат от президента, който ще започне с най-голямата партия – ГЕРБ. Те трябва да излъчат министър-председател, който от своя страна да представи на Румен Радев състав на кабинета си.

Процедурата беше уговорена между ПП-ДБ и ГЕРБ още през юни 2023 г., когато се състави коалиционното правителство, начело с акад. Николай Денков, така че не се очакват проблеми с ротацията.

На парламентарното заседание днес Денков коментира, че въпреки саботажите и провокациите "сме готови да продължим напред с изпълнението на управленската програма с премиер Мария Габриел.

Кабинетът "Денков" беше защитен и похвален от депутатите от ПП-ДБ, а от "Възраждане" критикуваха управлението. 

Предстои преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да продължат идните дни като от ГЕРБ вече поставиха на масата споразумение за управление до края на мандата на Народното събрание.