Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Краезнание

Художествената самодейност в Дом на учителя – Враца /период 1974 г. – 1989 г./

  01.03.2024 00:27
Художествената самодейност в Дом на учителя – Враца /период 1974 г. – 1989 г./

Домът на учителя във Враца е създаден през 1974 г. С неговото създаване се формират четири отдела: възпитателна, културна дейност, художествена самодейност и клубна дейност.

Още със създаването на художествените колективи към Дома, тяхната дейност не е била самоцелна задача за собствена изява, а чрез своя творчески потенциал да привлекат все по-широк кръг от учители, ученици, трудещи се, граждани. Паралелно с тази мисия изявите на самодейните колективи на Дома са доказателство за стремежа им тяхното изпълнителско майсторство и художествено ниво да достигне професионалното. Постепенно работата на самодейците от Дома се превръща в своеобразен притегателен център за младежите, младите учители и техните семейства. Чрез специфичните и независими функции на самодейното изкуство, целта е да се откликва на потребностите на времето, да се повиши социалната роля на художествената самодейност, нейния принос за възпитанието на народа, за събуждане и активизиране на духовните му сили и творческа същност, за засилване на потребността да се труди, учи и живее по законите на естетичното и красотата.

Слушателят и зрителят обичат художествената самодейност, защото за тях това е изкуство, в което виждат своя колега, приятел, но то ги привлича и със своята непосредственост, жизненост и искреност, със своето многообразие, което се ражда от уникалния авторски талант, от богатството на жанровите, сюжетните, новаторските форми, стилове, почерци.

Към Дома на учителя – Враца през периода на неговото съществуване са разкрити и развиват дейност: състав по Художествено слово; Вокално-инструментален състав (ВИС) „Вестител“; Самодеен Куклен театър; състав по Спортни танци; Дамска вокална група; представителен градски средношколски хор; трио „Буфосинхрон“; Битова група; Ателие на учителя-художник.

Съставът по Художествено слово поставя както самостоятелни изяви, така и се включва в останалите чествания, организирани от Дома. С успех преминават драматизираните литературни вечери от цикъла „Страниците оживяват“, като най-висок връх в художественото и изпълнителското майсторство се постига в: „Чертите на една душевност“ – драматизирана литературна вечер, представена първо във Враца, след което и в цялата страна; „Песен за Априлци“ – посветена на 100 годишнината от Априлското въстание; вечерта „Ботев – Петьофи“.

Съставът взема участие в Първия фестивал на съставите по Художествено слово при Домовете на учителите в страната, а в Петия републикански фестивал на Художествената самодейност става лауреат и носител на златен медал с рецитал по Хайдушки народни песни. С подготвената театрализирана литературна вечер „Човек, това звучи гордо“ – посветена на 110 – годишнината от рождението на М. Горки, формацията клуб-театър от състава по Художествено слово завоюва сребърен медал от Републиканския фестивал.

Съставът по Художествено слово със своите изяви и представяния, показва, че е един от най-зрелите колективи в Дома, със собствен творчески почерк, с високо художествено и изпълнителско майсторство. Самодейците от състава не веднъж са се изправяли пред трудности и предизвикателства от всякакво естество, но винаги са доказвали, че и в най-трудните моменти умеят да се мобилизират и с чест да отстояват своето име.

Вокално-инструментален състав  (ВИС) „Вестител“ – един от съставите на Дома, постигнал забележителни успехи през живота на неговата дейност. Успешно се представя на Окръжния фестивал на политическата песен, което му дава право да участва в Първия фестивал на политическата песен „Ален Мак“ в Благоевград. Тук съставът се представя отлично, участва в заключителния концерт и е излъчен по Българската телевизия и Интервизия. Успешно е участието на състава и във фестивала на естрадната песен „Банкя 75“, където получава почетна грамота. За тези свои участия, както и за цялата популяризаторска дейност в областта на политическата и естрадна песен ВИС „Вестител“ е награден с почетни грамоти от Градския комитет и Окръжния комитет на Димитровския комунистически младежки съюз, окръжния съвет на Българските професионални съюзи, Окръжния съвет за изкуство и култура.

Самодеен куклен театър. Състав, който за кратко време получава голяма популярност сред своите най-горещи почитатели – децата. С постановката „Кой не си знае името“ съставът печели възторзите на децата от града и окръга. През 1977 г. на Първия фестивал на Куклено-театралната миниатюра за възрастни в Пловдив от поканените 14 колективи от страната и чужбина, единствено този от Дома на учителя – Враца е самодеен – това е показателен факт за доброто име, което си е извоювал Кукления състав. Кукленият театър гостува в Карлово, Асеновград, Народния куклен театър – Пловдив, в много градове в страната.

Децата се радват на представленията „Елхата на Дядо Мраз“, „Петлето и слънчогледчето“, „Заешкото училище“, „Естраден куклен спектакъл“ и др.

Голям успех и признание за Кукления състав е неговото награждаване със златен медал на Петия републикански фестивал на Художествената самодейност. Като награда за кукления колектив е концертното турне в Чехословакия, преминало под бурните аплодисменти на деца и възрастни. Кукленият състав е определен за „Представителен“ и достойно защитава това свое звание.

Състав по спортни танци. Сформираните двойки по спортни танци участват във всички забавно-увеселителни мероприятия, срещи-разговори между учителските колективи и други събития, провеждани от Дома на учителя – Враца, както и от Окръжния Младежки дом. С най-добрата си двойка Ирен Генова и Иво Драгански, под ръководството на Б. Дичева, клубът се представя в организираните републикански турнири в София и Пловдив, където показва добри резултати. Отлично се представя съставът и в организирания от Дома на учителя – Враца национален лагер-събор на най-добрите двойки от страната, с гостуващи участници и треньори от Германската демократична република (ГДР).

Красотата и изяществото на смесените двойки от клуба по спортни танци радват години наред публиката във Враца, окръга, страната.

Трио „Буфосинхрон“. Един състав, който се ражда „просто на шега“, но още с първите си изяви показва много добро ниво и най-важното масово възприемане от публиката. След обработки и допълнения на репертоара, съставът разполага с двадесетминутна програма на едно много високо ниво, за което говорят и ласкавите оценки на журито на Окръжния фестивал на Художествената самодейност през 1978 г., чрез който триото се класира за заключителния етап на Петия републикански фестивал. Триото взема участие в:  новогодишните вечери на самодейните състави при Дома, новогодишните тържества на Дирекция „Народна просвета“, Окръжния съвет на Българските професионални съюзи, клуба на младите учители, вечерите на самодееца, осмомартенски тържества, пред студенти-участници в похода „Козлодуй – Околчица“, тържествени концерти по различни поводи. Съставът „Буфосинхрон“ работи изключително добре, представя богата концертна програма. Участниците показват непрекъснат стремеж за усъвършенстване. Поради своята програма на високо художествено ниво, триото е желано както от учителските, така и от ученическите и работнически колективи. На Петия републикански фестивал на Художествената самодейност съставът „Буфосинхрон“ става носител на сребърен медал.

Дамска вокална група. Първоначално по решение на Общинския съвет за култура – Враца тази група става хор за руски песни към ансамбъла за руски танци. Но времето показва неудачността на това решение и ръководството на Дома на учителя – Враца заедно с младия и талантлив ръководител на състава Бойчо Димов след анализ и с цел перспектива за развитие на хора, решават да продължат самостоятелно своите изяви като хор за школувано пеене. Само след едномесечна подготовка за заключителния етап на Петия републикански фестивал на Художествената самодейност, благодарение на голямото желание и амбиция на ръководителя на състава, подплатено с огромната любов на хористките към пеенето и желанието им достойно да защитят своето име, хорът става лауреат на фестивала и носител на сребърен медал. Благодарение на високото певческо майсторство на членовете на хора, той е поканен и взема участия в: тържествения концерт в града послучай 24 май, концерта на съставите от Дома, лагер-сборове на хоровете от цялата страна. За кратко време Хорът на врачанските учителки укрепва своя състав и певчески умения и започва да се мери с хоровете от национален мащаб, защитава умело завоюваните си позиции на хоровата сцена.

Под доброто ръководство на диригента Огнян Лупанов хорът показва високо певческо майсторство и става лауреат на Шестия републикански фестивал на Художествената самодейност и носител на сребърен медал.

Битова група. Създава се по-късно, през 1980 г., но бързо се включва в цялостната дейност на Дома. Участва в новогодишни тържествени концерти, викторината „1300 години България“, в предизборни концерти и др. На Шестия републикански фестивал на Художествената самодейност Битовата група става носител на бронзов медал.

Ателието на художника-учител към Дома на учителя – Враца постепенно развива по-пълен и пълноценен творчески живот. Успешното участие в Национални изложби, посещенията на изложби на бележити творци, на тематични изложби, енергичността на председателя на ателието – Евгени Тодоров – това са причините, които сплотяват тази група творци. През месец ноември 1986 г. на Националната изложба в зала „Отечество“ в София, присъствието на ателието е осезаемо и радващо. Живописецът Илия Василев и приложничката Вера Георгиева регистрират много успешно участие. Е. Тодоров, Ангел Константинов, Иван Вълков правят самостоятелни изложби, приложниците Верослав Кирилов и Цветана Мутафчийска – също. Врачанските учители – художници представят свои творби в зоналната изложба „От Тимок до Искър“ на художниците – учители от Враца, Михайловград (днешна Монтана) и Видин.

От документалните материали на Дома на учителя във Враца, съхранявани в Държавен архив – Враца, се разбира, че самодейното изкуство в Дома се е развивало и утвърждавало като важно средство за мобилизиране, общуване, вдъхновяване на учителската общност в града ни. Като допринася за задоволяване на духовните потребности на хората, за изява и разгръщане на таланти и дарования, за разпространение на художествената култура, това звено е съдействало да се изгражда добър вкус и критерий към красивото, да се разширяват и осмислят духовните потребности и естетическата активност на местното население, да дава импулс за нови творчески успехи.

Изготвил: Йоанна ПЕТРОВА, 2024 година.

*Използвани материали, съхранявани в Държавен архив – Враца: фонд № 1143 „Окръжен дом на учителя – Враца“