Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Краезнание

Цензура на пощенските пратки и кореспонденция във военно време

  29.02.2024 15:49
Цензура на пощенските пратки и кореспонденция във военно време

145 години пощи и далекосъобщения – Враца

Цензура на пощенските пратки и кореспонденция във военно време

След обявяването на военно положение в страната по време на Първата световна воина, по разпореждане на военните власти телеграфната и пощен­ската писмовна и бандеролна кореспонденция, както и всички пратки се под­лагат на преглеждане от цензурните власти. Цензуриране на кореспонденция­та е задължение на специални цензурни комисии със седалище във всеки ок­ръжен и околийски център.

Според нарежданията на военните власти във вътрешността на царството се допускат   телеграми само на български език, а за странство само на френски, немски, английски и руски език. Телеграми на таен, шифрован или условен език са разрешавани само на правителството.  От цензура е била освобождавана само кореспонденцията на царското семейство,  министрите, правителстве­ните пратки и писмовната кореспонденция на легациите и консулствата.

Всички телеграми, преминали през цензурната комисия, получават за­верка,  че е разрешено предаването.  Строго се забранява телеграмите да съдържат сведения за движението на войските и такива, които разпространяват тревожни слухове за хода на политическите  събития в страната.

Особено строга е цензурата за писмовната кореспонденция. Писмата трябвало да се предават в незатворени пликове, а затварянето им става след преглеждане от комисиите.  Писмата, вложени в затворени пликове се унищожават, а военната кореспонденция задължително се изпраща на отворени специални пощенски карти.

 Извадената от пощенските кутии проста кореспонденция се цензурира от комисиите и след това се връща в станциите за клеймоване и изпращане по местоназначение.
Препоръчаните писма се подават от подателите направо в пощенската станция. Ако по преценка на цензурната комисия някое писмо не се допусне за изпращане, то се връща до подателя, а в особени случаи се задържа като веществено доказателство за възбуждане на углавно преследване против подателя на писмото.

 Пощенските колети, ценните и безценни посилки за вътрешността на царството се приемат на общо основание, без да се подлагат на проверки, но при доставянето им на получателя се отварят безусловно в пощенската станция и се проверява главно за писма и забележки, имащи характер на лична кореспонденция.

Пощенските колети за чужбина се отварят от цензурната комисия за проверка на съдържанието им и след това се затварят и запечатват, като върху краищата на превръзката се поставя и печата на цензурата.

След прекратяване на военните действия тези Наставления за цензура на кореспонденцията са отменени.

Маргарита ВАСИЛЕВА, Държавен архив - Враца