Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Краезнание

Заплати и повинности на пощенските служители

  28.02.2024 18:25
Заплати и повинности на пощенските служители

145 ГОДИНИ ПОЩИ И ДАЛЕКОСЪОБЩЕНИЯ – ВРАЦА

Заплати и повинности на пощенските служители

            В окръжно от 1903 г. на Главна дирекция на Пощите, телеграфите и телефоните до началник станциите в царството четем:

„Оформянето и оправдаването на заплатите съставлява една от най-сериозните работи на всеки началник, като тая длъжност носи със себе си не само морална, но и материална отговорност за допуснати опущения.”

            За да има еднаквост в съставянето на требвателните ведомости и изчисляване на заплатите, Главна дирекция изпраща до всяка пощенска станция образец и строго следи за правилното му изпълнение. Чиновниците и служителите се подреждат във ведомостите по старшинство, клас, разред, владеене на чужд език и размер на заплатата. За всяка заплата от 10 лева и нагоре ведомостта се обгербва с марка от 10 стотинки и марката се унищожава с печата.

            Заплатите си пощенските служители получават лично срещу разписка.

            От приспаданите по ведомостите суми четем: от годишната заплата на чиновника се приспадат 7 до 8% пенсионни удръжки без разлика на възраст. Бюджетните удръжки включват данък занятие, съставляващ 2% от годишната заплата до 2400 лева и 3% до 5400 лева. Училищният налог е 10% върху данък занаятие, а съразмерната пътна повинност – 11% върху данък занятие.

            Част от удръжките си пощенските служители предават с вносни листове в банките, а Окръжната връхнина се определя от Окръжни постоянни комисии и съставлява 10% от данъка за занаятието.

            Според чл. 373 от Правилника за пощите на всеки новопостъпил на държавна служба се удържа 1/12 част от заплатата в продължение на цяла година за пенсионния фонд и 1/24 част от заплатата се удържа на всеки повторно назначен чиновник ако той е прекъсвал един месец и повече от датата на сдаване на първата му служба. Чести удръжки, налагани на служителите са дисциплинарните глоби. Те задължително се вписват в требвателната ведомост, но не могат да надвишат ¼ от месечната заплата.

            По-възрастните служители в пощенската система внасят и данък „Стара пенсия” за прослужено време, чийто размер се определя от Пенсионното управление със сложна лихва.

            Всички служители мъже от 21 до 55 годишна възраст са длъжни да внесат в Общината ежегодно през месец април пътна повинност. Размерът на общинската пътна повинност е определяна ежегодно от Окръжните съвети, но в никой случай не е била по-малко от 8 лева.

            За внасяне налозите на служителите е отговорен лично началника на станцията и ако е направил пропуск и не внесе пътната тегоба, то тя се събира от виновното лице.

            Всички държавни пощенски чиновници, които имат седалище на своята служба в някоя селска община подлежат на облагане и с извънредна връхнина на общо основание он Закона за гражанското съдопроизводство за ползване на общински сгради, църкви, училища и мостове.

            И на края към требвателната ведомост за заплатите на служителите си всеки началник станция е длъжен да прилага Заповед или предписание, с което чиновникът е назначен на служба, обгербван акт за встъпване в длъжност и удостоверение от служителя, че е удовлетворен от заплатата си.

Маргарита ВАСИЛЕВА, Държавен архив - Враца