Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Фото-документална изложба на Националния музей „Шипка – Бузлуджа“

  27.02.2024 17:28
Фото-документална изложба на Националния музей „Шипка – Бузлуджа“

 „На този връх свят паметник ще се издига“

На 1-ви март, от 17,00 ч., в малката зала на Регионален исторически музей  – Враца, ще бъде открита гостуваща фото-документална изложба на Националния музей „Шипка – Бузлуджа“.

Изложбата гостува по повод Националния празник 3 март и 90 години от откриването на Паметника на свободата на връх Св. Никола.

Инициаторите и авторите на изложбата от информационни табла са решили да възкресят спомена за онези, които са работили неуморно, за да се случи взетото на Учредителното събрание 1879 г. единодушно решение – на Шипченските височини да се издигне Паметник на Освобождението и възраждането на българския народ. Това са членовете на Комитета, нагърбил се да осъществи това начинание. Създаден преди 100 години, той включва бивши опълченци и поборници, висши военни и общественици.

Имената на повечето от тях днес тънат в забрава, а те са хората, които събират помощи и дарения за начинанието, избират мястото, организират конкурса за проект на Паметника, избират предприемачите и изпълнителите, осъществяват надзора на строежа.

Мнозина от тях не доживяват да видят успешния завършек на делото си. Но това се случва на 26 август 1934 година, благодарение на техните усилия.

Ето и техния завет:

„Дано Бог благослови щото гигантският паметник на Шипченските височини да пребъде във вековете, горд символ за устрема на българския народ към свободата“.