Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Ина Кънчева и Емануил Иванов гостуват на Симфониета-Враца

  27.02.2024 11:23
Ина Кънчева и Емануил Иванов гостуват на Симфониета-Враца

Ина Кънчева и Емануил Иванов гостуват на Симфониета-Враца в „Месец на клавишите“ на 29-ти февруари от 19.00 часа

Очарователни български музиканти със световна кариера посреща Симфониетата тази седмица, впечатляващото сопрано Ина Кънчева и пианистът, с когото клавишите звучат по-вълнуващо отвсякога - Емануил Иванов, 

Ще имаме възможност да се насладим на изкуството им на 29.02 от 19.00ч. в градската зала в един елегантен концерт от цикъла „Месец на клавишите“, заедно със Симфониета-Враца под диригентската палка на Христо Павлов.

В програмата са включени великолепни произведения : Волфганг Амадеус Моцарт – Концерт за пиано и оркестър № 17 в сол мажор и Концертна ария за сопран, пиано и оркестър; Лудвиг ван Бетовен – драматична сцена за сопран и оркестър, и Концерт № 4 за пиано и оркестър.

Билетите са в продажба на касата в Билетен център "Гъбката". Там можете да закупите и абонаментна карта за полусезон Зима-Пролет “24 и специалното издание-каталог с програмата и много интересна информация за всички участващи солисти, диригенти, автори и произведения. За резервации и информация т. 0896718303, 0899827060.

Ина Кънчева завършва оперно пеене в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Следват стипендии в Европейския оперен център, Манчестър, Фондация Арена ди Верона, Академия Киджана, Център за усъвършенстване „Пласидо Доминго“ – Palau de les Arts. Лауреат е на много престижни конкурси, сред които „Млади музикални дарования“, „Панчо Владигеров“, „Монсерат Кабайе“, „Мануел Аусенси“, „Спирос Арджирис“, DEBUT, „Виоти“, As.Li.Co и др. В България е отличена с „Музикант на годината“ 2002 г.

От 2002 до 2006 Ина Кънчева е солист на трупата на Хановерската опера, а от 2005 до 2011 на Щутгартската опера, където изпълнява ролите на Жулиета от „Капулети и Монтеки“, Мими от „Бохеми“, Виолета от „Травиата“, Графиня Адел в „Граф Ори“, Лучио Чина в „Лучио Сила“, Микаела в „Кармен“, Фиордилиджи от „Така правят всички жени“, Памина от „Вълшебната флейта“ и др. През 2020 и 2021 певицата е в тясна колаборация с Радиоркестъра на Берлинското национално радио и осъществява многобройни записи и концерти. През този период тя има редица участия с рецитали в Мадрид, Ваймар, Берлин, Париж, както и в няколко проекта на Франс-Мюзик и Консер де Пош във Франция и Фондация Хуан Марч в Испания.

Изявява се като солист в редица фестивали в България и в чужбина: Festival Castell de Peralada (Испания), Amadeus Festival и Flanneries Music Festival (Франция), Landmarks Summer Festival (САЩ), Beiteddine Festival, Rossini Opera Festival, Ambronay Barock Festival, Ostrava International Festival и др., както и в редица оперни театри в Германия, Кралската датска опера, „Ковънт Гардън“ в Лондон, Миланската „Ла Скала“, Palau de les Arts във Валенсия, Teatro Filarmonico във Верона и др.

Работи с международно признати диригенти като Сър Колин Дейвис, Лорин Мазел, Манфред Хонек, Енрике Мацола, Владимир Юровски, Алберто Дзеда, Джанлуиджи Джелмети, Василий Петренко, Джулия Джоунс, Сър Невил Маринър, Иржи Белохлавек, Марк Пиоле, Конрад Юнгхенел, Себастиан Рулан, както и с водещи специалисти в областта на бароковата музика като Рене Якобс, Отавио Дантоне, Фабио Бионди, Стефано Монтанари и др.

Емануил Иванов привлича международното внимание, след като получава първа награда на конкурса за пианисти „Феручо Бузони“ в Италия през 2019 г. Това постижение е последвано от концертни участия в някои от най-престижните зали в света, сред които Teatro alla Scala в Милано, Herculessaal в Мюнхен и Голямата зала на Санктпетербургската филхармония.

Емануил Иванов е роден през 1998 г. в град Пазарджик, България. Още от ранна възраст той проявява силен интерес и любов към музиката. Счита присъствието на симфоничната музика, особено тази на Густав Малер, за изключително влиятелно в музикалното му възпитание в детството. Започва да взема уроци по пиано при Галина Даскалова в родния си град на около седемгодишна възраст. По-късно учи и завършва езиковата гимназия „Бертолт Брехт“ в Пазарджик. От 2013 до 2018 г. Иванов учи при известния български пианист Атанас Куртев. В момента учи с пълна стипендия в Кралската консерватория в Бирмингам под ръководството на Паскал Немировски и Антъни Хюит.

Иванов е носител на награди от конкурси като „Алесандро Казагранде“, „Скрябин-Рахманинов“, „Павел Серебряков“, „Лист-Барток“, „Млади виртуози“ и Международен музикален конкурс "Jeunesses Dinu Lipatti". Награден е също с почетната Кристална лира и с наградата „Млад музикант на годината“ – едни от най-престижните награди в България. Сред участията му в майсторски класове са тези на Дмитрий Башкиров, Дмитрий Алексеев, Стивън Хоф, Владимир Овчинников, Питър Донохоу и др. През февруари 2021 г., в разгара на пандемията от Ковид-19, Иванов изнася солов рецитал в прочутия милански театър „Ла Скала“. Концертът е предаван на живо онлайн и е важен момент в кариерата на артиста.

Емануил Иванов е свирил и на много фестивали в България, а също така е изнасял самостоятелни рецитали във Франция, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Обединеното кралство и Полша. Свирил е с водещи оркестри в България и Италия. През концертния сезон 2021/2022 г. има изяви в някои от най-престижните концертни зали в света, включително Херкулесзаал в Мюнхен и Голямата зала на Санктпетербургската филхармония.