Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Изложбен кът за художника Тома Трифоновски

  23.02.2024 16:58
Изложбен кът за художника Тома Трифоновски

В Художествената галерия във Враца е подреден кът за големия български художник Тома Трифоновски. Повод за събитието е 85-та годишнина от рождението на бележития творец.

Тома Трифоновски е роден на 17 февруари 1939 г. в костурското село Дреничево, днешна Северна Гърция, в семейството на македонски българи. Ранното му детство е белязано от Гражданската война в Гърция – на 11-годишна възраст е изведен от страната в групата на децата бежанци. Чрез Червения кръст родителите му го откриват в Чехословакия.

По-късно Трифоновски следва живопис в Унгария при проф. Ендре Домановски. В началото на 60-те години семейството се установява в България и Трифоновски завършва декоративно-монументална живопис в Художествената академия през 1966 г. Художникът живее и твори в Плевен, Враца (от 1986 до 1999 г.) и София (от 1999 г. до смъртта си).

Трифоновски е известен като майстор на женския портрет, голото тяло и натюрморта. От 70-те години на ХХ в. до края на своя жизнен и творчески път той е един от водещите у нас автори в областта на живописта. И четирите картини, притежание на Художествена галерия „Иван Фунев“, са откупени от автора, през времето, когато той живее и твори във Враца.

Негови творби са притежание на Музея за модерни изкуства „Пти Пале“ в Женева, Националната художествена галерия, всички музеи в страната, частни колекции в България и чужбина- Италия, Германия, Канада, Русия, Франция, Австрия, Република Македония, Дания и Кипър.

Умира на 71-годишна възраст на 25 декември 2010 година.