Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Трите най-слушани аудиокниги у нас през миналата година са български

  22.02.2024 17:20
Трите най-слушани аудиокниги у нас през миналата година са български

Мамник“, „Български хроники“ и „Времеубежище“ са най-предпочитаните заглавия в  Storytel

След пет години на българския пазар над 6000 произведения вече звучат на български език в платформата

Трите най-слушани аудиокниги у нас през миналата година са български. Това показва статистиката на водещата платформа за аудио и е-книги Storytel. Начело на класацията застава аудосериалът „Мамник“ на Васил Попов, на второ място се нареждат петте тома от „Български хроники“ на Стефан Цанев, а на трето – романът „Времeубежище” на Георги Господинов, който през 2023 г. спечели награда „Букър“. В топ 10 на най-слушаните заглавия намират място още три български произведения – вторият аудиосериал на Васил Попов – „Пермафрост“, класиката „Тютюн“ на Димитър Димов и „Войната на буквите“ на Людмила Филипова.

Най-търсените заглавия на чужди автори са от поредицата за Хари Потър на Дж. К. Роулинг, която звучи с гласа на актрисата Силвия Петкова. В челната десетка място намират и „Шантарам“ на Грегъри Дейвид Робъртс, хитът „Глюкозната революция“ на Джеси Иначауспе и „На изток от рая“ на Джон Стайнбек.

„Това, че шест от десетте най-слушани заглавия в платформата са български, е ясна индикация, че родната публика има интерес и отношение към българската литература. Много се радваме, че успяваме да допринесем от една страна като даваме възможност на хората да се докоснат до нея с различното преживяване на аудиоформата, но и като спомагаме за създаването на нови произведения. Яркият пример за това е водачът в класацията ни - „Мамник“, създаден от талантливия Васил Попов в рамките на първия конкурс за аудиосериал на Storytel. След като спечели сърцата и умовете на публиката, през 2023 г. той бе издаден и като роман на хартия и се превърна в една от най-популярните книги у нас“, разказва Лиза Василева, мениджър на Storytel за България.

Освен романите на обща тематика, най-предпочитаната категория сред аудиторията у нас за 2023 г. е романтиката. На трето място се нареждат аудио и е-книгите за самоусъвършенстване, следвани от детската литература и класиката. Интересен нюанс е, че има разминаване в първоначалното намерение на хората към конкретни заглавия и реално изслушаните аудиокниги. В личните си списъци потребителите най-често запазват  заглавия от категорията Самоусъвършенстване, но в действителност те слушат най-много художествено съдържание.

„Наблюдаваме с интерес динамиката в интересите на българската публика и се стараем да предложим разнообразно съдържание – от класика до много актуални и нашумели заглавия у нас и в световен мащаб. В навечерието на петата годишнина на Storytel на българския пазар, в платформата вече има над 6 000 аудио и е-книги на български език, които звучат с гласовете на над 100 български актьори и наратори. Общо достъпните заглавия на английски и други езици са вече над 600 000. Това дава огромен избор и възможност да намираш и експериментираш с различно съдържание, където и да се намираш”, каза още Лиза Василева. „Все повече българи откриват предимствата на аудиокнигите в съвременния свят, защото те могат да се комбинират с редица занимания като пътуване, спорт и обичайни задължения у дома, което ги превръща в добрия „крадец на време“, допълва тя.

След пет години на българския пазар Storytel е и врата за родните автори към международните пазари, като български аудиокниги и подкасти вече са преведени и включени в съдържанието на платформата в други държави. Пример за това е поредицата „OneCoin: Жената, която измами“ света на Николай Стоянов, разказваща историята на Ружа Игнатова. Тя звучи на вече на 5 езика в платформата. Романтичната история „Гълъбова кръв“ на Капка Тодорова и криминалето „До дъно“ с автор Анна Пеева също вече са част от глобалната библиотека на Storytel.

През 2024 г. предстоят още интересни премиери на български и чужди бестселъри. След силния старт с романтичното историческо фентъзи „Друговремец“ на Диана Габалдо, новия криминален аудиосериал „Риалити“ с автор Мария Пеева – Мама Нинджа, вечната класика „Граф Монте Кристо“ на Александър Дюма, и „1Q84“ на Харуки Мураками, след броени дни се очаква да излязат „Хората на Путин“ на Катрин Белтън и абсолютният пътеводител за лидери „Екстремна отговорност“. Той дава гледната точка на двама морски тюлени, водили специална операция по време на Иракската война за жизненоважни принципи, приложими не само на бойното поле, но и в живота, и в бизнеса. През март пък предстои премиерата на едно от най-чаканите заглавия в платформата на Storytel у нас през 2024 г. – автобиографията на актьора Матю Пери „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“, озвучена от актьора Николай Николов – гласът на героя Чандлър в култовия сериал „Приятели“, а през април - новият, пети сезон на подкаста на Мадлен Алгафари, „Голям да пораснеш“.

А за тези, които откриват интригуващи заглавия в библиотеката на Storytel, но все още не са тествали приложението, платформата предлага 50% отстъпка за първите 3 месеца при стартиране на абонамент до 3 март.

Повече за Storytel

Storytel е една от най-големите стрийминг компании за аудиокниги и електронни книги в света с каталог от над един милион заглавия в световен мащаб. Нашата визия е да направим света по-емпатично и креативно място благодарение на добрите истории, които да бъдат споделяни и преживявани от всеки, навсякъде и по всяко време. Стрийминг услугата в рамките на Storytel Group предлага абонамент за аудио и електронни книги под шапката на Storytel, Mofibo и Audiobooks.com. Издателската дейност на Storytel се осъществява от компанията Storytel Books, както и от издателя на аудиокниги StorySide. Storytel Group работи на повече от 25 пазара по целия свят, а седалището е в Стокхолм, Швеция.